Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρομέδα: Κέρδη 1 εκατ. στο α΄ τρίμηνο

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Alpha Trust Ανδρομέδα το πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι ζημιών ύψους 0,332 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στο 1,593 εκατ. διαμορφώθηκαν τα ακαθάριστα έσοδα.

Ανδρομέδα: Κέρδη 1 εκατ. στο α΄ τρίμηνο
Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 η Alpha Trust - Ανδρομεδα ΑΕΕΧ σημείωσε κέρδη, μετά από φόρους, ύψους 1,093 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών, μετά από φόρους, ύψους 0,332 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρίας ανήλθαν συνολικά σε 1,593 εκατ. ευρώ περίπου και προέρχονται κυρίως από κέρδη από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα ΔΠΧΠ.

Η απόδοση της εταιρίας ήταν 9,74% από την αρχή του έτους, έναντι αποδόσεων 11,83% που παρουσίασε κατά το ίδιο διάστημα ο FTSE/Χ.Α. Large Cap, 11,17% ο FTSE/Χ.Α. MID CAP και 14,88% ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α..

Το ενεργητικό της Ανδρομέδα στο τέλος του τριμήνου ανήλθε σε ευρώ 12,31 εκατ., ενώ το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σε τρέχουσες τιμές, ήταν επενδεδυμένο στο σύνολό του στην Ελλάδα, κατά περίπου 90,85% σε μετοχές, κατά 5,02% σε ομόλογα και κατά 4,13% σε διαθέσιμα.

Η εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρίας στο τέλος του τριμήνου ανήλθε σε 29,46 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή της σε 22,90 ευρώ. Διαπραγματευόταν δηλαδή σε discount 22,27%.

Οι δέκα μεγαλύτερες μετοχικές συμμετοχές της εταιρίας, κατά τη λήξη του πρώτου τριμήνου, ήταν στις εταιρίες, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS, INFORM Π. ΛΥΚΟΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. ΟΛΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και ΣΑΡΑΝΤΗΣ.

Σύμφωνα με την εταιρία, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα αποτυπώθηκε στα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν μετοχές και ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη συνέβαλαν στην ανάκτηση της ικανότητας των συστημικών τραπεζών να αντλούν μετοχικά και δανειακά κεφάλαια καθώς και στην επιτυχή έκδοση νέου κρατικού ομολόγου.

Ωστόσο, η ανησυχία για τις αναδυόμενες αγορές, η κρίση στην Κριμαία αλλά και μια σειρά από αλλαγές σε επενδυτικούς δείκτες, προσέθεσαν στις διακυμάνσεις της περιόδου, ενώ το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας παρέμεινε σχεδόν πλήρως επενδεδυμένο σε ελληνικά αξιόγραφα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v