Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοτέρ: Αποεπενδύεται η Έδραση

Μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του κ. Γ. Μαυροσκότη, μεγαλομετόχου και διευθύνοντος συμβούλου της ΒΙΟΤΕΡ, ότι με καλό τίμημα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μεγάλο deal, το ταμπλό του Χ.Α. δείχνει ότι κυοφορούνται εξελίξεις.

Βιοτέρ: Αποεπενδύεται η Έδραση
Μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του κ. Γ. Μαυροσκότη, μεγαλομετόχου και διευθύνοντος συμβούλου της ΒΙΟΤΕΡ, ότι με καλό τίμημα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μεγάλο deal, το ταμπλό του Χ.Α. δείχνει ότι κυοφορούνται εξελίξεις.

Την περασμένη Παρασκευή η τιμή της μετοχής της ΒΙΟΤΕΡ έφθασε στο 1,30 ευρώ για να κλείσει τελικά στο 1,29 ευρώ (άνοδος κατά 3,2%), παρά το γεγονός ότι η Έδραση Ψαλλίδας ρευστοποιούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόλοιπο της θέσης που κατείχε στην εταιρία.

Ποιος απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των 1.368.410 μετοχών –κάτι παραπάνω από το 2% του μετοχικού της κεφαλαίου- που άλλαξαν χέρια την περασμένη Παρασκευή; Στην αγορά κυκλοφορούν, μετά τις δηλώσεις Γ. Μαυροσκότη, αρκετά σενάρια εξαγοράς της ΒΙΟΤΕΡ κυρίως από ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι οι αγορές στον τίτλο βγήκαν μέσω μεγάλου ξένου broker ιδιαίτερα ενεργού το τελευταίο διάστημα με τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο.



Με εκτιμώμενη εμπορική αξία επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων – συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών της σε εταιρίες στάθμευσης αυτοκινήτων- της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ η ΒΙΟΤΕΡ δείχνει φθηνή. Αν εξαιρεθούν, όμως, οι συμμετοχές σε εταιρίες εκμετάλλευσης χώρων

στάθμευσης (Polis Park) η αξία των επενδυτικών ακινήτων αποτιμάτο (στις 30/9/06) στα 49 εκατ. ευρώ ενώ τα περιθώριά της από την κατασκευαστική δραστηριότητα, όπως και του συνόλου του κλάδου, συμπιέστηκαν σημαντικά πέρσι.

Το κλειδί του ενδιαφέροντος –επενδυτικού ή επιχειρηματικού- αποτελούν σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα ακίνητα. Στις πρόσφατες παρουσιάσεις στο Λονδίνο από τη Citigroup τα παριστάμενα στελέχη ισχυρών ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων συνειδητοποίησαν το μεγάλο ενδιαφέρον που προκαλεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων προς εκμετάλλευση στους fund managers.

Εξ ου και το ενδιαφέρον τους για απόκτηση εταιριών που πέραν του ανεκτέλεστου έργων μπορούν να προσθέσουν ιδιόκτητα ακίνητα και συμμετοχές σε εταιρίες με υψηλές ταμειακές ροές και σταθερότητα εσόδων (πάρκινγκ) .

Για τον ίδιο λόγο μεγάλο μέρος του περίπου 10% του μετοχικού της ΒΙΟΤΕΡ που πούλησε σταδιακά κατά τους τελευταίους μήνες η Έδραση απορροφήθηκε από εγχώρια τραπεζικά θεσμικά χαρτοφυλάκια (Εθνική, Alpha, Πειραιώς κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v