Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Μείωση τζίρου, διεύρυνση ζημιών στο τρίμηνο

Υποχώρηση του κύκλου εργασιών και διεύρυνση ζημιών σε επίπεδο τόσο ομίλου όσο και μητρικής εμφάνισε το α΄ τρίμηνο του 2014 η Mevaco. Η στρατηγική για το υπόλοιπο της χρήσης.

Mevaco: Μείωση τζίρου, διεύρυνση ζημιών στο τρίμηνο

Επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Mevaco στο πρώτο τρίμηνο του 2014 συγκρινόμενα με τα μεγέθη του αντίστοιχου διαστήματος του 2013.

Ειδικότερα, ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 5,02 εκ. ευρώ έναντι 6,91 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, μειωμένος κατά 27,35%.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 479,29 χιλ. ευρώ έναντι 1.135,09 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σημειώνοντας μείωση κατά 57,78%, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε 101,84 χιλ. ευρώ έναντι 662,38 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 σημειώνοντας μείωση κατά 84,63%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 305,29 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 266,51 χιλ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Τέλος τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημίες 236,53 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 21,47 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2013.

Σε ότι αφορά την εταιρία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,55 εκ. ευρώ έναντι 5,75 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση μειωμένος κατά 37,94%.

Τα μικτά κέρδη της ανήλθαν σε 375,09 χιλ. ευρώ έναντι 1.096,39 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2013, παρουσιάζοντας μείωση 65,79%, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε 24,59 χιλ. ευρώ έναντι 707,94 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 σημειώνοντας μείωση κατά 96,53%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 305,62 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 400,65 χιλ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Τέλος τα αποτελέσματα μετά από φόρους για την εταιρία ανήλθαν σε ζημίες 235,01 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 33,00 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2013.

Σύμφωνα με την εταιρία, η παρατηρούμενη μείωση στο σύνολο των οικονομικών αποτελεσμάτων της οφείλεται στην συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδίως στον τομέα κατασκευής μεταλλικών μερών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων και των λοιπών δυσμενών μέτρων που επέβαλε στην σχετική αγορά το νέο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και της συνακόλουθης κατακόρυφης μείωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για δραστηριοποίηση στον εν λόγω τομέα.

Η εταιρία ένεκα και της προέχουσας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας δεν κατόρθωσε να αντισταθμίσει και απορροφήσει τις απώλειες που παρουσίασε η δραστηριότητά της εξαιτίας των ως άνω γεγονότων, και για τον λόγο αυτό παρατηρήθηκε η ως άνω σημαντική μείωση τόσο από πλευράς εσόδων όσο και σε σχέση με τα αποτελέσματά της. Σημειώνεται ότι ο απωλεσθείς κύκλος εργασιών της συγκρίσιμης περιόδου στο συγκεκριμένο αντικείμενο (κατασκευή μεταλλικών μερών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) υπερβαίνει το ποσό των 2,89 εκατ. ευρώ

Η στρατηγική του ομίλου και για την τρέχουσα χρήση 2014 εξακολουθεί να κινείται στους ίδιους άξονες, εφαρμόζοντας κυρίως αμυντική αλλά και συγκρατημένα στοχευμένη επιθετική πολιτική, συνοψιζόμενη στα ακόλουθα:

- εντατικοποίηση των προσπαθειών αναζήτησης νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης, με εκμετάλλευση της δυνατότητας της Εταιρείας να εισέρχεται σε νέους τομείς λόγω της πολυσχιδούς παραγωγικής δυνατότητάς της και της ευελιξίας της,

- ενίσχυση της διείσδυσης σε νέα αντικείμενα, ικανά όπως απορροφήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγικής δυναμικής της Εταιρείας στην διάρκεια των επομένων ετών,

- προσαρμογή και εκτέλεση των προγραμματισμένων επενδύσεων της Εταιρείας με στόχο την σταθεροποίηση και την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής,

- διατήρηση της ρευστότητας και των θετικών ταμειακών ροών, με περιορισμό στο μέγιστο επιτρεπτό και δυνατό βαθμό των δαπανών, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και απρόβλεπτες ή και ακραίες ακόμη καταστάσεις και

- ενίσχυση της προσπάθειας είσπραξης των απαιτήσεων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v