Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι 15 θετικές εκπλήξεις των τριμήνων

Οι εταιρίες έκαναν τη... διαφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Από ποιους κλάδους προέρχονται και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η στρατηγική που ακολουθούν και πόσο μπορούν να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Εισηγμένες: Οι 15 θετικές εκπλήξεις των τριμήνων

Ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου για τις εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. κι η γενική εικόνα παραπέμπει σε:

α) Βελτίωση των συνολικών επιδόσεων σε τζίρο και κέρδη, η οποία ωστόσο προήλθε κυρίως από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.

β) Αποτύπωση της συνεχιζόμενης ύφεσης στην πορεία των περισσότερων επιχειρήσεων.

γ) Σοβαρότατα προβλήματα για δεκάδες εισηγμένες, σε αρκετές εκ των οποίων το μέλλον φαντάζει ιδιαίτερα αβέβαιο (βλέπε το δημοσίευμα με αναλυτικό πίνακα όλων των αποτελεσμάτων

Παρ' όλα αυτά, πολλές ήταν οι εταιρίες που για μία ακόμη φορά ξεχώρισαν με τις σαφώς ικανοποιητικές τους επιδόσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα περισσότερα κρατικόχαρτα (ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ), ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, οι εταιρίες του κλάδου των πλαστικών και των χημικών (Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Αφοί Καράτζη, Flexopack, ΕΛΤΟΝ), όπως και άλλες επιχειρήσεις: η Ικτίνος, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Profile, η Space Hellas, η ΕΛΒΑΛ, η Lamda Development, η Eurobank Properties, η Trastor ΑΕΕΑΠ, η Alpha Αστικά Ακίνητα, οι Μύλοι Λούλη, η Αεροπορία Αιγαίου, η Autohellas και η Quest Holdings.

Ωστόσο, εκτιμούμε πως οι 15 παρακάτω εισηγμένες έκαναν τη θετική έκπληξη λόγω των οικονομικών επιδόσεων που σημείωσαν.

AS Company: Εδώ και χρόνια η εταιρία προσπαθούσε να περιορίσει τις απώλειες τζίρου λόγω της κρίσης, καταφέρνοντας παράλληλα να βελτιώσει τη ρευστότητά της, με αποτέλεσμα στις 31/12/2013 τα μετρητά της να υπερβαίνουν το ύψος του τραπεζικού της δανεισμού. Στο πρώτο φετινό τρίμηνο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: αύξησε κατά πολύ όλα τα οικονομικά της μεγέθη (πωλήσεις 5,23 εκατ. ευρώ έναντι 3,75 εκατ., EBITDA 731 χιλ. ευρώ από 216 χιλ. και προ φόρων κέρδη 610 χιλ. ευρώ από 145 χιλ.).

Αφοί Κορδέλλου: Είναι η μικρότερη σε μέγεθος από τις τέσσερις εισηγμένες του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, ωστόσο είναι η μία από τις δύο που κατέγραψαν άνοδο του κύκλου εργασιών σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία (9,07 έναντι 6,99 εκατ. ευρώ) και η μόνη από τις τέσσερις που σημείωσαν θετικό προ φόρων αποτέλεσμα (+53 χιλ. έναντι ζημίας 373 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Ο κλάδος ελπίζει από το β' εξάμηνο και μετά σε κάποια τόνωση της ζήτησης λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων.

Byte Computers: Η γνωστή εταιρία πληροφορικής μετά από αρκετά έτη επιστρέφει και πάλι σε κερδοφόρο πορεία (κύκλος εργασιών από 8,8 εκατ. σε 6,7 εκατ. και προ φόρων αποτέλεσμα από -162 σε +352 χιλ. ευρώ). Το γεγονός ότι στις δουλειές του ιδιωτικού τομέα ήρθε από πέρυσι να προστεθεί και η ανάληψη μιας σειράς έργων του δημόσιου τομέα εξηγεί τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την περαιτέρω ανοδική της πορεία που θα ακολουθήσει, αν βέβαια τρέξουν τα έργα του ΕΣΠΑ.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Λόγω της επανεκκίνησης των οδικών αξόνων, όπως και άλλων παραγόντων όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι βελτίωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις το πρώτο τέταρτο του 2014. Ωστόσο, πολύ ισχυρότερη βελτίωση είχαμε στην περίπτωση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, όπου τα έσοδα ανέβηκαν από τα 96,8 στα 163,5 εκατ. ευρώ (+69%!), το EBITDA τετραπλασιάστηκε (στα 5,6 εκατ. ευρώ) και το προ φόρων αποτέλεσμα από ζημία 18,27 εκατ. γύρισε σε κέρδος 1,35 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Η Επιχείρηση σημείωσε περιορισμένη βελτίωση στον κύκλο εργασιών της, εκτίναξη του EBITDA από τα 254 στα 309,4 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιασμό των προ φόρων κερδών από τα 45,1 στα 109,3 εκατ. ευρώ. Όσο και αν οι επενδύσεις των 78 εκατ. υπερέβησαν τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές των 42 εκατ. ευρώ, η ρευστότητα της εισηγμένης αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά για δύο λόγους: πρώτον, είναι μνημονιακή υποχρέωση του δημοσίου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την Επιχείρηση και δεύτερον σημαντικά ποσά θα εισπραχθούν σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».

ΕΛΤΡΑΚ: Αφού πέρυσι -στο βαθύτερο σημείο της κρίσης- κατάφερε να γυρίσει από τις ζημίες στα κέρδη, η φετινή επανεκκίνηση των οδικών αξόνων φαίνεται να αφήνει μεγάλες υποσχέσεις (οι βασικότεροι πελάτες της είναι οι κατασκευαστικές). Έτσι στο πρώτο τρίμηνο είχαμε άνοδο πωλήσεων κατά 25%, περίπου διπλασιασμό του EBITDA και καθαρή κερδοφορία 481 χιλιάδων ευρώ, έναντι ζημιών 278 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Inform Λύκος: Ικανοποιημένοι θα πρέπει να είναι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οι μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρίας που δεν δέχτηκαν τη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου έναντι 1,50 ευρώ ανά μετοχή. Πρώτον, γιατί η τρέχουσα τιμή του τίτλου είναι κάπως υψηλότερη και γιατί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα του 2013: κύκλος εργασιών από τα 24,5 στα 29,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 46% EBITDA (στα 2,48 εκατ. ευρώ) και πολλαπλάσια προ φόρων κέρδη (875 έναντι 113 χιλ. ευρώ).

Καρέλιας: Παρά τους βαρύτατους φόρους και τους αυξανόμενους περιορισμούς σε δύο βασικές του αγορές (Ελλάδα, Βουλγαρία), η εισηγμένη σπάει το ένα όριο μετά το άλλο. Με κύκλο εργασιών σε παρόμοια με τα περυσινά επίπεδα, κατάφερε να ανεβάσει το EBITDA κατά 4,3 εκατ. ευρώ (στα 16,3 εκατ.), τα προ φόρων κέρδη της κατά 4 εκατ. (στα 15,4 εκατ.) και επίσης να αυξήσει το καθαρό της ταμείο (μηδενικός τραπεζικός δανεισμός) σχεδόν κατά 58 εκατ. ευρώ!

ΚΡΙ ΚΡΙ: Η θετική έκπληξη είναι πως ο όμιλος καταφέρνει να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς στην παραγωγική του μονάδα με πολύ περιορισμένες απώλειες: άνοδος τζίρου από τα 11,5 στα 17 εκατ. ευρώ και μικρή μόνο υποχώρηση κερδών, από τις 396 στις 344 χιλ. ευρώ. Οι προοπτικές προμηνύονται σαφώς θετικότερες όταν θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Κυριακίδης Μάρμαρα: Μπορεί πριν από κάποια χρόνια αρκετοί να αμφισβητούσαν τη βιωσιμότητα της εταιρίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να ανεβάζει επιδόσεις, βασιζόμενη κυρίως στις αγορές της Ασίας, οι οποίες δεν επλήγησαν από τη διεθνή κρίση. Στο πρώτο τρίμηνο, η εισηγμένη αύξησε τις πωλήσεις της κατά 22%, το EBITDA κατά 36% και τα προ φόρων κέρδη της (4,15 εκατ.) περισσότερο από 100%. Και όλα αυτά με θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

ΜΕΤΚΑ: Αποτελέσματα... για φίλημα ήταν αυτά του πρώτου τριμήνου. Οι πωλήσεις του ομίλου εκτινάχθηκαν κατά 41%, το ποσοστό ανόδου των καθαρών κερδών (30,4 εκατ.) ξεπέρασε το 50% και παράλληλα δημιουργήθηκαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 80 εκατ. ευρώ!

Μύλοι Κεπενού: Ελάχιστοι στο Χ.Α. έχουν ασχοληθεί με την εταιρία και τη μετοχή της, ωστόσο αποδεικνύεται πως έκαναν λάθος (+123% το τελευταίο δωδεκάμηνο, κέρδη στην πενταετία). Η εισηγμένη αποδεικνύει πως με μεθοδικά βήματα ανεβάζει τις επιδόσεις της: πωλήσεις από 8,17 σε 8,74 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη από 411 σε 525 χιλ. ευρώ (+27%) και παράλληλα ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από τη δημιουργία θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 3,3 εκατ. ευρώ!

ΟΠΑΠ: Όσο και αν η διοίκηση του Οργανισμού προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (έσοδα από 869 στα 965,5 εκατ. και προ φόρων κέρδη από τα 51,6 στα 67,7 εκατ. ευρώ) ικανοποίησαν τους αναλυτές, ιδίως αν κάποιος συνεκτιμήσει το θετικό ξεκίνημα του Σκρατς τον περασμένο μήνα, αλλά και την αναμενόμενη δραστηριοποίηση στο διαδικτυακό στοίχημα από τον τρέχοντα μήνα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.

Πλαίσιο: Το 2013, στο βαθύτερο σημείο της κρίσης, είχε σημειώσει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας. Φέτος, η χρονιά ξεκίνησε με άνοδο τζίρου 5,5% σε μια στάσιμη αγορά και με βελτίωση στα προ φόρων κέρδη της κατά 31% (σε σχέση με το περυσινό ιστορικό ρεκόρ...). Το ξεχειλισμένο ταμείο δίνει τη δυνατότητα στην εισηγμένη να πληρώνει γρήγορα τους προμηθευτές και να πετυχαίνει καλύτερες τιμές. Επίσης, καταφέρνει με επιτυχία να εκμεταλλεύεται τις νέες αγορές που δημιουργούνται (π.χ. tablets, smart phones)

Στέλιος Κανάκης: Η εισηγμένη τα κατάφερε για ένα ακόμη τρίμηνο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η έκπληξη δεν έγκειται στο ότι ανεβάζει κάπως τις πωλήσεις της (3,815 έναντι 3,74 εκατ.) σε μια συρρικνωμένη αγορά, ούτε ότι κατάφερε να αυξήσει τα προ φόρων κέρδη της 39% (396 έναντι 284 χιλ. ευρώ), όσο στο γεγονός ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο δημιούργησε μετρητά -ελεύθερες ταμειακές ροές- 736 χιλ. ευρώ (πολύ υψηλές για το μέγεθος της εισηγμένης). Έτσι εξηγούνται και οι συνεχείς και σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v