Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Επιστροφή στα κέρδη από το 2015

Με επιτυχία υλοποιείται το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Οι προτεραιότητες του ομίλου. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Επιστροφή στα κέρδη από το 2015

Την εκτίμησή του ότι η ΑΓΕΤ Ηρακλής μπορεί να επιστρέψει σε καθαρή κερδοφορία από το 2015 εξέφρασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Pierre Deleplanque.

«Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε με επιτυχία ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, περιορίζοντας το κόστος μας, κάνοντας πιο παραγωγική τη λειτουργία μας και προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα της ελληνικής αγοράς» συμπλήρωσε ο CEO της εισηγμένης εταιρείας.

Ο κ. Pierre Deleplanque δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της οικιστικής δραστηριότητας για την επόμενη διετία, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να υποχωρεί στην Ελλάδα και μέσα στο 2014. Η πορεία της επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το διαθέσιμο εισόδημα, η εμπιστοσύνη, το φορολογικό καθεστώς, οι υποδομές και η δυνατότητα χρηματοδότησης. «Ίσως βλέπαμε το ξεκίνημα μιας ανάκαμψης κάπου το 2016-2017» ανέφερε.

Αντίθετα, αναμένει φέτος μια περιορισμένη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα σε ότι αφορά την αγορά του τσιμέντου, καθώς η εγχώρια ζήτηση για τσιμέντο εξελίσσεται ίσως ελαφρά καλύτερα από πέρυσι, λόγω της υλοποίησης έργων υποδομής (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες). «Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση μια πρόβλεψη, το ποσοστό ανόδου σε σύγκριση με το 2013 θα μπορούσε να φτάσει έως και 10%» απάντησε σε σχετική ερώτησή μας.

Άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα στα οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο κ. Deleplanque ήταν:

Έμφαση στις εξαγωγές: Η ΑΓΕΤ Ηρακλής χρησιμοποιεί περίπου το 60% της παραγωγικής της δυναμικότητας και τα 2/3 των πωλήσεών της κατευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού (Αίγυπτος, Λιβύη, Αλγερία, χώρες δυτικής Αφρικής, κ.α.). Πριν την κρίση, μόνο το 1/3 των πωλήσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής αφορούσε εξαγωγές. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό έχουν χαμηλότερο περιθώριο κέρδους λόγω του μεταφορικού κόστους, παρά το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρόσβασης σε λιμάνι που έχει το εργοστάσιο της Μαγνησίας.

Κόστος ενέργειας: Το κόστος της ενέργειας στην παραγωγή τσιμέντου θα μπορούσε να περιοριστεί πολύ σημαντικά (κάτι που θα διεύρυνε και τις εξαγωγές των εγχώριων τσιμεντοβιομηχανιών) μέσα από τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και ειδικότερα υπολειμμάτων ανακύκλωσης. Ωστόσο, μόνο το 1%-3% των καυσίμων προέρχεται στην Ελλάδα από τέτοιο τρόπο, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις μονάδες στο εξωτερικό.

Σχέση με ΧΑ: Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Ενισχυμένο» τσιμέντο: Η επένδυση στο εργοστάσιο του Βόλου για το έργο χωριστής άλεσης είναι ύψους 2,1 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση υπάρχει πρόβλεψη και για επέκταση του έργου. Η καινοτομία της χωριστής άλεσης αναβαθμίζει τη μονάδα και τη θέση της τόσο ως προς την εσωτερική αγορά, όσο και ως προς τις εξαγωγές. Με την τεχνολογία της χωριστής άλεσης αυξάνεται η δραστικότητα των συστατικών του τσιμέντου με αποτέλεσμα τα «ενισχυμένα» προϊόντα της ΑΓΕΤ Ηρακλής να εμφανίζουν υψηλότερες αντοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v