Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς: Να επανεξεταστεί το θέμα της φορολογίας

Εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, επανεξέταση των φόρων με στόχο τη βελτίωση της επενδυτικής εικόνας της χώρας και στήριξη εξαγωγών ζητά ο Αλ. Τουρκολιάς. «Αιχμές» για τις οδηγίες της ΤτΕ για τα NPLs.

Τουρκολιάς: Να επανεξεταστεί το θέμα της φορολογίας
Μηνύματα προς το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Από το υπουργείο Οικονομικών και τη διοίκηση της ΤτΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ζήτησε: α) να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες, β) να κοιτάξουν το «σημαντικό ζήτημα της φορολογίας και να το συνδέσουν με την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και γ) απηύθυνε μήνυμα προς την κυβέρνηση να ενισχύσει τις εξαγωγές καθώς είναι σημαντικός τομέας για την οικονομία.

Αιχμές, όμως, ο κ. Τουρκολιάς άφησε για την πρόσφατη οδηγία με 22 άξονες της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με το θέμα της διαχείριση των επισφαλών δανείων. «Λάβαμε τις οδηγίες από την ΤτΕ τις οποίες μελετούμε και θα υιοθετήσουμε. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των επισφαλειών υπό τις παρούσες συνθήκες, τις οποίες δεν έχει ξανααντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει με σύγχρονους όρους και σύγχρονες μεθόδους. Ο ριζικός ανασχηματισμός χρειάζεται χρόνο και εκπαίδευση, και αυτό αφορά κυρίως τις εσωτερικές μονάδες διαχείρισης των NPLs που δημιούργησαν οι τράπεζες. Πρόκειται για μια βαθύτερη και πιο σύνθετη διαδικασία η οποία επεκτείνεται πέρα από την έκδοση οδηγιών».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη θέση των επισήμων κάθονταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Στήριξη επιχειρήσεων

Στόχος του ομίλου της Εθνικής, σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, «είναι η χρηματοδότηση και η στήριξη δύο επενδύσεων τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους σε κάθε νομό». Προσέθεσε ότι η Εθνική θα είναι παρούσα στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, προέβη όμως σε μια δυσάρεστη διαπίστωση. «Μπορεί ο στόχος της Εθνικής να είναι η αύξηση των δανείων, αλλά εμείς ψάχνουμε αξιόπιστες επενδυτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες και πιστέψτε με δεν είναι τόσες πολλές. Μπορεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας να κυριαρχεί ως επιχείρημα, ωστόσο χρειάζεται η επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε αξιόπιστες και υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου με αιχμή το πτωχευτικό δίκαιο, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει ο χάρτης των βιώσιμων και μη επιχειρήσεων.

Οι κινήσεις της ΕΤΕ

Αναφερόμενος στη συνεχή προσπάθεια κεφαλαιακής θωράκισης του ομίλου, ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο κρίνεται από το πόσο συνεισφέρει στα κεφάλαια.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση ριζικής αναμόρφωσης της τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και διαπίστωσε την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού, κυρίως σε ό,τι αφορά τους τομείς της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση των επισφαλειών, «θα ικανοποιήσουν την προσδοκία των μετόχων για αυξημένες αποδόσεις, θα διευρύνουν περαιτέρω τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας, αποτελέσματα που ενδεχομένως να δούμε στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία οδηγείται σε ενάρετο κύκλο και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πέτρο Χριστοδούλου, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει.

Με αφορμή την αποχώρηση του κ. Χριστοδούλου, ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι η θεσμική ζωή της χώρας θα πρέπει να καταλάβει ότι το τιτάνιο έργο των τελευταίων δύσκολων ετών έγινε από ορισμένους ανθρώπους που έδωσαν κομμάτι από τη ζωή τους, την υγεία τους, την υστεροφημία τους και τον χρόνο τους.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε σε απαρτία με ποσοστό 40,66% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου (όσον αφορά τη συζήτηση του 9ου θέματος της ημερήσιας διάταξης με ποσοστό 74,63%) και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Ενέκρινε, μετά από την υποβολή των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των ελεγκτών, τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2013.

2. Απάλλαξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους ελεγκτές της Εθνικής Τράπεζας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης.

3. Ενέκρινε τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για την εταιρική χρήση 2013, καθόρισε τις αμοιβές του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Αναπληρωτού Διευθύνοντος Συμβούλου και των μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2015, ενέκρινε τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για την εταιρική χρήση 2013, ως μελών των επιτροπών Ελέγχου, Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, Διαχείρισης Κινδύνων, Στρατηγικής και καθόρισε τις αμοιβές τους μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2015.

4. Χορήγησε άδεια, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στους Γενικούς Διευθυντές, στους Βοηθούς Γενικούς Διευθυντές και στους Διευθυντές, να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση Εταιρειών του Ομίλου που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

5. Εξέλεξε ως νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με θητεία έως την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2016, τους κ.κ. Δημήτριο Δημόπουλο, Παύλο Μυλωνά και Πόλα Χατζησωτηρίου και όρισε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Δημητρίο Αφεντούλη.

6. Εξέλεξε ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Τ.Ε., με θητεία έως την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2015 τους κ.κ. Πέτρο Σαμπατακάκη, Δημήτριο Αφεντούλη, Στέφανο Βαβαλίδη και Χαράλαμπο Μάκκα.

7. Εξέλεξε για τον έλεγχο των ετήσιων, εξαμηνιαίων, καθώς και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας και του Ομίλου της για τη χρήση 201 4, την ελεγκτική εταιρεία «Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης ΑΕ Ορκωτών Ελεγκτών» και καθόρισε την αμοιβή της.

8. Ενέκρινε την τροποποίηση του Καταστατικού της Τράπεζας και την εναρμόνισή του με τις νέες διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει (μετά το Ν. 3884/2010) καθώς και με διατάξεις των ν. 3864/2010, ν. 4072/2012, ν. 4156/2013 και ν. 4250/2014: τροποποίηση των άρθρων 5, 6, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 21, 26, 30, 31, 32, συμπλήρωση, κατάργηση και αναρίθμηση διατάξεων του Καταστατικού.

* Δείτε αναλυτικά τις ομιλίες των Γ. Ζανιά και Αλ. Τουρκολιά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v