Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Αποεπένδυση από Τράπεζα Πειραιώς

Την συμμετοχή της στην αεροπορική εταιρεία πώλησε η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να ικανοποιηθεί ο όρος της αποχώρησης από εξωτραπεζικές δραστηριότητες. Καταλυτική η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας για το ρεκόρ επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο.

Aegean: Αποεπένδυση από Τράπεζα Πειραιώς

Την αποχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς από το μετοχικό κεφάλαιο της Aegean Airlines σηματοδότησε η χθεσινή πώληση του ποσοστού που κατείχε η τράπεζα στην αεροπορική εταιρεία. Πρόκειται για μία κίνηση που έγινε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι τράπεζες κατά τη ανακεφαλαιοποίησή τους να προχωρήσουν στην πώληση των εξωτραπεζικών τους δραστηριοτήτων.

Η πώληση που απέφερε στην τράπεζα 20,75 εκατομμύρια, αφορούσε σε 3,3 εκατομμύρια μετοχές ή το 4,66% του μετοχικού κεφαλαίου της αεροπορικής εταιρείας και έγινε μέσω βιβλίου προσφορών με μοναδικό διαχειριστή την UBS.

Η μεταβίβαση έγινε στα 6,23 ευρώ ενώ το εύρος τιμών της μεταβίβασης ήταν 6,23 - 6,70 ευρώ. Κατά το κλείσιμο της αγοράς χθες η τιμή της μετοχής της Aegean Airlines διαμορφώθηκε στα 6,30 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 5,97%.

Πληροφορίες για την ταυτότητα των αγοραστών δεν έγιναν γνωστές. Ωστόσο το πλέον πιθανό είναι ότι ποσοστό της εταιρείας κατέληξε στα χέρια θεσμικών επενδυτών. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για την εταιρεία είχε καταγραφεί και τον περασμένο Απρίλιο όταν οι βασικοί μέτοχοι κκ. Βασιλάκης και Λασκαρίδης είχαν προχωρήσει στην πώληση 6 εκατομμυρίων μετοχών, ή το 8,4% των μετοχών της.

Επρόκειτο για μια κίνηση που έγινε τότε προκειμένου να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής της Aegean Airlines στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τους βασικούς μετόχους να κατέχουν υψηλά ποσοστά.

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο

H εταιρεία το 2014 παρουσιάζει σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μετά και την εξαγορά της Olympic Air, σε μία εποχή που έχει ενταθεί ιδιαίτερα και ανταγωνισμός στις αεροπορικές μεταφορές στη χώρα μας.

Μάλιστα μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, είχε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες σε διάστημα ενός μήνα. Η αύξηση του Ιουνίου ενίσχυσε την τάση του εξαμήνου για το σύνολο του δικτύου, που παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 16% με 4,3 εκ. επιβάτες, 600.000 περισσότερους από πέρυσι.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ως αποτέλεσμα της πολιτικής χαμηλότερων ναύλων, για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία, η ενισχυτική τάση αφορά και την κίνηση εσωτερικού με 19% τόσο για τον Ιούνιο όσο και για το εξάμηνο.

Παράλληλα στην αγορά του εξωτερικού η εταιρεία τον Ιούνιο, παρουσίασε αύξηση στη δραστηριοποίησή της από όλες τις ελληνικές βάσεις κατά 23%.

Από τα στοιχεία της εταιρείας καταγράφεται η σταθερή ανάκαμψη της Αθήνας, η οποία τον Ιούνιο παρουσίασε αύξηση 22% στην κίνηση εξωτερικού. Η αύξηση της κίνησης είναι αποτέλεσμα κυρίως των νέων προορισμών όπως Ζυρίχη, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Μπέρμινχαμ, Αμβούργο, Μασσαλία, Νάντη, Κατάνια, Άμπου Ντάμπι, Βηρυττός, Αμμάν, Σμύρνη που εγκαινίασε η εταιρεία καθώς και της αύξησης της κίνησης σε παραδοσιακούς προορισμούς.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα οι βάσεις του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου είχαν αύξηση κίνησης εξωτερικού 47%, 11 % και 39% αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής για ενίσχυση της διεθνούς της παρουσίας που είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό η εταιρεία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v