Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Επιδείνωση EBITDA, διεύρυνση ζημιών στο 6μηνο

Σημαντική διεύρυνση ζημιών και επιβάρυνση του EBITDA, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής, εμφάνισε στο εξάμηνο η Lavipharm, παρά τη μικρή υποχώρηση του τζίρου, λόγω έκτακτων μη επαναλαμβανόμενων λογιστικών απομειώσεων και διαγραφών.

Lavipharm: Επιδείνωση EBITDA, διεύρυνση ζημιών στο 6μηνο
Κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 η Lavipharm παρουσιάζει συγκράτηση πωλήσεων στα ίδια επίπεδα με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, μικρή ενίσχυση του μικτού περιθωρίου κέρδους της και περαιτέρω μείωση των εξόδων.

Τα οικονομικά μεγέθη όμως της εισηγμένης Lavipharm AE αλλά και του ομίλου επηρεάστηκαν σημαντικά από έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις σε πάγια, απαιτήσεις και συμμετοχές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των οικονομικών συνθηκών και ρυθμιστικών αλλαγών της αγοράς και κυρίως του φαρμάκου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 14,8 εκατ. ευρώ από 16,1 εκατ. κατά το α΄ εξάμηνο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο μικτού κέρδους ενισχύθηκε σημαντικά κατά 15,3% λόγω αύξησης των εξαγωγών, ενώ παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,3%.

Παρ' όλα αυτά, έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια και απαιτήσεις συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τα ενοποιημένα αποτελέσματα. Οι παραπάνω λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις αφορούν σε απαιτήσεις που κρίθηκαν μη εισπράξιμες, αλλά και άυλα πάγια τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τζίρου και κερδοφορίας.

Έτσι, το EBITDA διαμορφώθηκε σε -7,3 εκατ. ευρώ από -864 χιλ. ευρώ την περασμένη αντίστοιχη περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων 23,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2013 και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 19,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από διαγραφές και απομειώσεις, τα αποτελέσματα προ φόρων του μίλου Lavipharm είναι βελτιωμένα κατά 1,2 εκατ. ευρώ (-4,9 εκατ. ευρώ από -6,1 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2013.

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρίας Lavipharm A.E., ο κύκλος εργασιών κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτόν του αντίστοιχου εξαμήνου του 2013 και διαμορφώθηκε σε 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 15,8 εκατ. ευρώ.

Ομοίως με τα ενοποιημένα μεγέθη, το περιθώριο μικτού κέρδους ενισχύθηκε (+6%) και οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν περαιτέρω. Όμως, οι έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια, συμμετοχές και απαιτήσεις συνολικού ύψους 30,2 εκατ. ευρώ επιβάρυναν και τα αποτελέσματα της Lavipharm A.E.

Έτσι, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται σε επίπεδο λειτουργικής δραστηριότητας, το EBITDA διαμορφώθηκε σε -178 χιλ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ομοίως, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων 29,2 εκατ. ευρώ έναντι 478 χιλ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2013 και σε ζημίες μετά από φόρους 25,9 εκατ. ευρώ έναντι 290 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές, τα αποτελέσματα προ φόρων της μητρικής εταιρείας Lavipharm Α.Ε. παρουσιάζουν βελτίωση κατά 1,46 εκατ. ευρώ (987 χιλ. ευρώ από -478 χιλ. ευρώ) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2013.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, με γνώμονα τη συνεχή συγκράτηση εξόδων, την απλοποίηση των δομών αλλά και τη στοχευμένη λειτουργία της εταιρίας και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και κυρίως στο χώρο του φαρμάκου, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενίσχυση δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες οργανικής κερδοφορίας, αφετέρου στην ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v