Αλουμυλ: Αύξηση 75,5% στα κέρδη ομίλου

Η τελική κερδοφορία του ομίλου της Aλουμυλ Μυλωνάς (καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) ανήλθε στα 7,5 εκ.ευρώ παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 75,5% περίπου, συγκρινόμενη με το αντίστοιχο διάστημα του 2005 (4,3 εκ. ευρώ).

Αλουμυλ: Αύξηση 75,5% στα κέρδη ομίλου
Αύξηση πωλήσεων για το οικονομικό έτος 2006 κατά 28,6% φθάνοντας τα 243,7 εκ. ευρώ, έναντι 189,4 εκ. ευρώ του 2005, ανακοίνωσε η Aλουμυλ Μυλωνάς.

Η άνοδος – σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους - προήλθε τόσο από πωλήσεις αρχιτεκτονικών και βιομηχανικών προφίλ, όσο και από συστήματα αυτοματισμών, ηλιοπροστασίας, πολυκαρβονικών φύλλων και σύνθετων φύλλων αλουμινίου, τα λεγόμενα J-Bond. Η άνοδος των πωλήσεων συνεχίζεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς και για το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA (μετά από συναλλαγματικές διαφορές), προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν στα 39,5 εκ. ευρώ, αυξημένα σημαντικά κατά 24,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (31,72 εκ. ευρώ του 2005).

Τα κέρδη προ φόρων, έφθασαν στα 14,7 εκ. ευρώ, αυξημένα σημαντικά κατά 39,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (10,5 εκ. ευρώ του 2005).

Η τελική κερδοφορία του ομίλου (καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) ανήλθε στα 7,5 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 75,5% περίπου, συγκρινόμενη με το αντίστοιχο διάστημα του 2005 (4,3 εκ. ευρώ). Τα κέρδη ανά μετοχή κατά συνέπεια διαμορφώθηκαν στα 0,34 ευρώ (από 0,19 ευρώ του 2005).

Επισημαίνεται η πτώση των λειτουργικών εξόδων, ως ποσοστό επί των πωλήσεων, στο 17% από το 19%. Αποτέλεσμα της ουσιαστικής βελτίωσης στη διαχείριση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης – μείωση αποθεμάτων και βελτίωση πιστοληπτικής πολιτικής - ήταν η δημιουργία θετικών ταμειακών ροών 18,9 εκ. περίπου και ταυτόχρονα η ελαφρά μείωση του δανεισμού (στα 165 εκ. ευρώ περίπου).

Η καθαρή θέση του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 120 εκ. ευρώ περίπου (άνευ δικαιωμάτων μειοψηφίας), χωρίς να περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της καθαρής θέσης από την είσοδο της θυγατρικής ΑΛΟΥΜΥΛ ΡΟΜ στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου (Ιανουάριος 2007).



Οι επενδύσεις του Ομίλου για τη συγκεκριμένη περίοδο έφθασαν τα 22 εκ. ευρώ περίπου, αφορώντας κατά βάση ανέγερση αποθηκών στα Βαλκάνια και αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας.

Προστέθηκε – μεταξύ άλλων - μία νέα γραμμή διέλασης στο εργοστάσιο της Ξάνθης (ΑΛΟΥΝΕΦ) και ολοκληρώθηκε η επένδυση στη θυγατρική ΑΛΟΥΦΥΛ υπερσύγχρονης μονάδας ανοδίωσης, ήτοι επιφανειακής επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μητρικής, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 22,3%, στα 189,4 εκ. ευρώ, έναντι 154,8 εκ. ευρώ του 2005.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA, μετά από συναλ/κές διαφορές), αυξήθηκαν κατά 17%, στα 17,8 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2005 (15,2 εκ. ευρώ περίπου).

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,4 εκ. ευρώ περίπου, αυξημένα κατά 30,6%, έναντι 5,7 εκ. ευρώ του 2005. Tα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, σημείωσαν σημαντική άνοδο επίσης κατά 51%, στα 5,2 εκ. ευρώ περίπου, έναντι 3,47 εκ. ευρώ του 2005.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μητρικής Εταιρίας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2006, θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος 0,083 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,01 ευρώ της χρήσης 2005), ήτοι ποσό ύψους 1,83 εκ. ευρώ περίπου, αντιπροσωπεύοντας το 34,8% των μετά φόρων κερδών. Η παραπάνω απόφαση τελεί υπό την έγκριση των Μετόχων της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Σημειώνεται ότι η μερισματική πολιτική της Μητρικής Εταιρίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποδοτικότητα της Εταιρίας και του Ομίλου, με τη στρατηγική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση με τις κεφαλαιουχικές ανάγκες.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως, με την περάτωση των καθετοποιημένων εργοστασίων της Σερβίας και της Αλβανίας το προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις και τα κέρδη για το 2006 υπερδιπλασιάστηκαν, καθιστώντας τον Όμιλο ηγέτη στις εν λόγω αγορές.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη στη Ρουμανία, στην Τουρκία και στη Βουλγαρία αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για τη δυναμική του Ομίλου τα επόμενα έτη, με τις αγορές των Βαλκανίων να ξεπερνούν το 40% των πωλήσεων του Ομίλου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις της εισαγωγής της θυγατρικής ΑΛΟΥΜΥΛ ΡΟΜ στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου (BSE), αναφέρεται πως σήμερα, 29/3, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του BSE, προκειμένου να ορίσει εκτιμώμενη πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στα μέσα Απριλίου.

Επίσης, αποφασίστηκε η ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω ο Όμιλος την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα εταιρία, ”ALUMIL GULF”, θα έχει έδρα στην ευρύτερη περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την ”RAK FREE TRADE ZONE”, καθώς ισχύει ιδιαίτερο καθεστώς ελεύθερου εμπορίου.

Η ΑΛΟΥΜΥΛ θα συμμετέχει με ποσοστό 99% στο μετοχικό κεφάλαιο ενώ το υπόλοιπο 1% θα κατέχει ο βασικός μέτοχος της Μητρικής Εταιρίας Γεώργιος Μυλωνάς.

Το μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση εταιρίας ορίζεται στο ποσό των 100.000 AED (20 χιλ. ευρώ περίπου). Σκοπός της εταιρίας θα είναι η εμπορία προφίλ και εξαρτημάτων αλουμινίου και παρεμφερών προϊόντων.

Η θυγατρική εταιρία ALUMIL YU INDUSTRY S.A. προχώρησε σε αγορά μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 15% της επίσης θυγατρικής Εταιρίας ALUMIL SRB.

Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω συναλλαγής, ο Όμιλος κατέχει ποσοστό 60% της εταιρίας ALUMIL SRB, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία προφίλ και εξαρτημάτων αλουμινίου.

Στις 18 Απριλίου 2007, η Διοίκηση της ΑΛΟΥΜΥΛ θα παρουσιάσει στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τα αποτελέσματα του 2006 και τις προοπτικές των επομένων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v