Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώληση του 27% της Finansbank

(upd) Η Εθνική θα διαθέσει και υφιστάμενες μετοχές της Finansbank. Οι λόγοι της τροποποίησης του αρχικού σχεδιασμού και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Πώς σπάει η συνδυασμένη προσφορά σε ΑΜΚ και η διάθεση υφιστάμενων μετοχών.

Εθνική: Πώληση του 27% της Finansbank

Τη διάθεση σε αυτήν τη φάση ως του 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank μέσω έκδοσης νέων αλλά και υφιστάμενων μετοχών αποφάσισε τελικώς η διοίκηση της Εθνικής τροποποιώντας ελαφρώς τον αρχικό σχεδιασμό της.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr  η Εθνική αποφάσισε τον περασμένο μήνα τη μείωση του ποσοστού της στην τουρκική θυγατρική μέσω αύξησης κεφαλαίου με ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και διάθεσης των νέων μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή (ιδιωτική τοποθέτηση) και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές (δημόσια προσφορά).

Σήμερα η Εθνική γνωστοποίησε ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου θα υπάρξει και διάθεση υφιστάμενων μετοχών.

Συνολικά μέσω της ΑΜΚ και της διάθεσης υφιστάμενων μετοχών θα διατεθεί κατ' ανώτατο όριο το 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank,

Η απόφαση για διάθεση υφιστάμενων μετοχών αποσκοπεί στην άμεση κεφαλαιακή τόνωση της Εθνικής πέραν της έμμεσης που θα προκύψει από την αύξηση κεφαλαίου και ερμηνεύεται από την αγορά ως ένδειξη ισχυρού ενδιαφέροντος από την πλευρά ξένων επενδυτών για συμμετοχή στη συνδυασμένη προσφορά αλλά και διάθεση της Εθνικής να μην υπερκεφαλαιοποιήσει την ήδη καλά θωρακισμένη Finansbank.

Με τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών ενισχύεται, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, κεφαλαιακά απευθείας η μητρική και ενισχύονται οι προϋποθέσεις για την κάλυψη σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές της αύξησης κεφαλαίου καθώς υφιστάμενες μετοχές θα δικαιούνται μόνο όσοι συμμετάσχουν στο βιβλίο εγγραφών για τις νέες μετοχές.

Η αλλαγή στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό με τη διάθεση ως του 27% της Finansbank δεν αλλάζει το μεσοπρόθεσμο πλάνο. Η Εθνική δεσμεύεται να διαθέσει ως το 40% της Finansbank ως το τέλος του 2015, διατηρώντας τουλάχιστον το 60%.

Εφόσον διατεθεί επιτυχώς ποσοστό ως 27% στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η Εθνική θα υποχρεούται να διαθέσει επιπρόσθετο ποσοστό ως 13% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

H διαδικασία για τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών

Δικαίωμα να εγγραφούν για την απόκτηση υφιστάμενων μετοχών θα έχουν όσοι μπουν στο βιβλιο προσφορών για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου (σ.σ. χορήγηση δικαιώματος συμπληρωματικής κατανομής υφιστάμενων μετοχών - «overallotment option»).

Θα διατεθούν συνολικά 80 εκατομμύρια υφιστάμενες μετοχές της Finansbank κυριότητας Εθνικής στην τιμή που θα εκδοθούν οι νέες μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα διατεθούν νέες μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα διατεθούν και υφιστάμενες που θα αντιστοιχούν ως το 6,9% των μετοχών της Finansbank.

Η ανακοίνωση της Εθνικής

Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου («ΑΜΚ») της Finansbank A.S. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -5,85% της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι, επιπλέον θα προβεί:

1. Στη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της , που κατέχει σήμερα η ΕΤΕ, ονομαστικής αξίας ογδόντα εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (TL 80.000.000), οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 2,25% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

2. Στη χορήγηση δικαιώματος συμπληρωματικής κατανομής υφιστάμενων μετοχών («overallotment option»).
Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσοστό που θα διατεθεί από την ως άνω ΑΜΚ, τη διάθεση υφισταμένων και την άσκηση του overallotment option δε θα υπερβεί το 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου η ΕΤΕ θα διατηρήσει την πλειοψηφία και τον έλεγχο της Finansbank.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank A.S., ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%.

Τα ως άνω τελούν υπό την αίρεση της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v