Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Νέα holding για τις ασφαλιστικές με στόχο εισαγωγή στο ΧΑ

H νέα holding ελέγχει κατά 100% τις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες και μέσω αυτών τις σχετικές δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία. Η τράπεζα την αποτιμά στα 350 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον από Fairfax και Apollo.

Eurobank: Νέα holding για τις ασφαλιστικές με στόχο εισαγωγή στο ΧΑ

Το πρώτο βήμα προετοιμασίας για την εισαγωγή των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων στο Χ.Α. έκανε η Eurobank, συστήνοντας εταιρεία συμμετοχών, ώστε να διευκολυνθεί το εγχείρημα της δημόσιας προσφοράς και να ικανοποιηθούν οι επιταγές που έχει θέσει η εποπτική αρχή.

Η νέα εταιρεία συμμετοχών, με την επωνυμία Eurolife ERB Insurance Group, συστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι 100% θυγατρική της Eurobank. H τράπεζα εισέφερε στη νέα εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές που κατείχε άμεσα στις EurolifeΑΕΓΑ, EurolifeΑΕΑΖ και ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜA καθώς και μετρητά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Έτσι η νέα holding ελέγχει κατά 100% τις τρεις ασφαλιστικές και μέσω αυτών τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία (Eurolife ERB Asigurari de Viata SA και Eurolife ERB Asigurari Generale SA).

Οι τρεις εταιρείες αποτιμήθηκαν στα 346,3 εκατ. ευρώ και συνυπολογιζομένης της καταβολής μετρητών ύψους 3,7 εκατ. ευρώ η συμμετοχή της Eurobank στη νέα holding για τις ασφαλιστικές δραστηριότητες αποτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή στην οργανική δομή των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου είναι απαραίτητη προεργασία για το εγχείρημα εισαγωγής στο Χ.Α. και την εν συνεχεία πώλησή τους. Η Eurobank έχει αναλάβει στο πλάνο αναδιάρθρωσης τη δέσμευση να πωλήσει ως το τέλος του 2016 τουλάχιστον το 80% της συμμετοχής της στις ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr η υλοποίηση της δέσμευσης θα διενεργηθεί σταδιακά ακολουθώντας, αν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, το μοντέλο της Eurobank Properties (νυν Grivalia).

Πρώτο βήμα επιδιώκεται να είναι η εισαγωγή της holding στο Χ.Α με έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια εγγραφή. Στόχος της τράπεζας, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, είναι η εισαγωγή να διενεργηθεί τους επόμενους μήνες με την ιδιωτική τοποθέτηση να καλύπτεται από στρατηγικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone investors).

Οι αλλαγές κρίθηκαν απαραίτητες και για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Διεύθυνσης Εποπτείας ασφαλιστικών εταιρειών της ΤτΕ ως προς την ανάγκη ορθής απεικόνισης του ρίσκου.

Με φρέσκα κεφάλαια και νέο στρατηγικό επενδυτή, η Eurolife θα μπορέσει να ενδυναμώσει τη θέση της στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά ενισχύοντας και τους δείκτες κερδοφορίας. Έτσι η Eurobank θα κάνει το πρώτο βήμα αποεπένδυσης από τη Eurolife δημιουργώντας συνθήκες για εγγραφή υψηλότερων υπεραξιών στα επόμενα βήματα.

Ενδιαφέρον από Fairfax και Apollo

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη θέση του cornerstone investor έχουν ήδη επιδείξει private equity funds όπως η Fairfax και η Apollo. Αν η λύση του IPO με είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκριθεί, θεωρείται βέβαιο ότι ενδιαφέρον θα επιδειχθεί και από αρκετά ακόμη private equity funds που ειδικεύονται σε τοποθετήσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fairfax είναι μαζί με τη W. Ross ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Eurobank συμμετέχοντας και στο διοικητικό της συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v