Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Κέρδη έναντι ζημιών στο εννεάμηνο

Τα EBITDA της εταιρίας ανήλθαν σε € 7,0 εκατ. έναντι € 4,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 67% και τα ενοποιημένα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του Ομίλου (EATAM) ανήλθαν σε €1,4 εκατ.

Ελινόιλ: Κέρδη έναντι ζημιών στο εννεάμηνο

Σημαντική αύξηση Κύκλου Εργασιών ü Σημαντική αύξηση EBITDA ü Σημαντική αύξηση κερδοφορίας

Η ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε. ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεάμηνου 2014, βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧA).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου στο εννεάμηνο του 2014 ανήλθε σε € 688,4 εκατ. έναντι € 516,7 εκατ. το εννεάμηνο του 2013, καταγράφοντας αύξηση 33%. Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στην αντίστοιχη αύξηση του όγκου πωλήσεων υγρών καυσίμων της μητρικής.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 6%, οι πωλήσεις βενζινών κατά 2%, οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης κατά 15% και οι πωλήσεις μαζούτ και ασφάλτου κατά 42%.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου το εννεάμηνο του 2014 ανήλθαν σε € 27,7 εκατ. έναντι € 23,6 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013, αυξημένα κατά 17%.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 7,0 εκατ. έναντι € 4,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 67% και τα ενοποιημένα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του Ομίλου (EATAM) ανήλθαν σε €1,4 εκατ. έναντι ζημίας €1,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο του 2014 ανήλθαν σε €6,6 εκατ. έναντι € 4,2 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε € 1,2 εκατ. έναντι ζημίας €1,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η θετική πορεία της ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία αποτυπώνεται στο εννεάμηνο του 2014, είναι το αποτέλεσμα υλοποίησης ενός τριετούς πλάνου το οποίο προέβλεπε σημαντική μείωση λειτουργικών δαπανών χωρίς αποδυνάμωση της οργανωτική δομής, επιλεκτική ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά και διερεύνηση νέων αγορών. Παράλληλα, η ΕΛΙΝΟΙΛ αξιοποίησε τις ευκαιρίες που προέκυψαν από την πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και από το γενικότερο κλίμα σταθεροποίησης που επικράτησε για την εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο εφαρμογής του πλάνου επιλεκτικής ανάπτυξης η εταιρία έχει διαμορφώσει ένα πανελλαδικό δίκτυο 565 πρατηρίων ελίν.

Ανάπτυξη παρουσίασε και το διεθνές εμπόριο αφού η εταιρία αύξησε σημαντικά τις διακινηθείσες ποσότητες καυσίμων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Σε επίπεδο Ομίλου, η θυγατρική ελίν Τεχνική ανέστρεψε την αρνητική εικόνα του εννεάμηνου του 2013 και έχει καταφέρει να έχει θετικά αποτελέσματα αναλαμβάνοντας διαρκώς νέα έργα, παρά το γεγονός ότι η κατασκευαστική αγορά παραμένει σε ύφεση.

Η ΕΛΙΝΟΙΛ, χάρη στο προσεκτικά σχεδιασμένο πλάνο που ακολούθησε την τελευταία τριετία, κατάφερε να αυξήσει πωλήσεις, να κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς και να παρουσιάζει κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2014, σε μια περίοδο που η αγορά καυσίμων είναι ακόμη σε ύφεση και μόλις αρχίζει να σταθεροποιείται.

Οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα είναι θετικές αφού με όπλα τη ρευστότητα, την άριστη φήμη σε θέματα ποιότητας κι εξυπηρέτησης και τις πρωτοπόρες λύσεις που παρέχει στους πελάτες της, η ΕΛΙΝΟΙΛ θα μπορέσει να συνεχίσει τη στοχευμένη ανάπτυξη και να διεκδικήσει μερίδια αγοράς μέσω νέων υγιών συνεργασιών χωρίς πιστωτικούς κινδύνους, διατηρώντας την κερδοφόρα πορεία της.

Παράλληλα, το νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και εν γένει των στρεβλώσεων της αγοράς πετρελαιοειδών, θα της επιτρέψει να εισέλθει σε νέες αγορές στις οποίες δεν είχε πρόσβαση στο παρελθόν λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v