Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το plan B για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει μόνο το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο θα κληθεί να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, εξετάζουν στην Attica Bank, στην περίπτωση που τα ενδιαφερόμενα ξένα funds δεν απαντήσουν μέχρι την Τετάρτη.

Το plan B για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Με στόχο την άμεση θωράκιση της τράπεζας, η διοίκηση της Attica Bank, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη να προχωρήσει τουλάχιστον στο πρώτο βήμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της ολικής άσκησης του δικαιώματος, δηλαδή του 51% από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ.

Μολονότι συνεχίζονται οι επαφές με τα υποψήφια ξένα funds, η καθυστέρηση στην διαδικασία συμφωνίας με ξένο επενδυτή έχει «χτυπήσει κόκκινο», όπως αναφέρουν πηγές προκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας. Καθυστέρηση που οφείλεται στο γεγονός ότι τα ξένα funds ζητάνε συνεχώς χρόνο προκειμένου να πάρουν την τελική απόφαση, προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, το επιχείρημα της παρούσας πολιτικής αβεβαιότητας.

Μέχρι την Τετάρτη

Ο χρόνος που δίνει από την πλευρά της η διοίκηση της Αttica Bank στα ενδιαφερόμενα ξένα funds είναι μέχρι την επόμενη Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου οπότε και έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

«Θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη Τετάρτη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Εάν έως τότε δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από τους ξένους επενδυτές τότε θα ενεργοποιηθεί το plan B». Με δεδομένο ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας βρίσκονται πάνω από το 9% εκτιμάται ότι «η ολική άσκηση του δικαιώματος του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αρκεί ως πρώτο βήμα της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης. Από εκεί και πέρα όσοι επενδυτές θέλουν να μπουν στην αύξηση δύνανται να το πράξουν.

Στήριξη από την ΤτΕ

Αρωγός στην προσπάθεια της Attica Bank να περάσει τον κάβο της ανακεφαλαιοποίησης με τις λιγότερες απώλειες φέρεται ότι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, τα στελέχη της οποίας δηλώνουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση του εγχειρήματος.

Σημειώνεται ότι η Attica Bank έχει καταθέσει στην εποπτική αρχή το capital plan, στο οποίο περιγράφονται οι κινήσεις, πλην της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα συμβάλλουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, η περικοπή των λειτουργικών δαπανών αλλά και η εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων. Μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να αποφανθεί και για την ποιότητα των ενδιαφερόμενων ξένων funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v