Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΡΟΦ: Δεν διανέμει μέρισμα - Καλύτερο το 2007

Δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2006 η Εβροφάρμα, καθώς η κερδοφορία της πιέστηκε σημαντικά στην κλειόμενη χρήση, λόγω διαφόρων αιτιών. Οι συγκυρίες αυτές, όπως εκτιμά η διοίκηση της Εβροφάρμα, δεν θα επαναληφθούν κατά την τρέχουσα χρήση, οπότε αναμένεται βελτίωση των μεγεθών της εισηγμένης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδών.

ΕΒΡΟΦ: Δεν διανέμει μέρισμα - Καλύτερο το 2007
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2006 η Εβροφάρμα, καθώς η κερδοφορία της πιέστηκε σημαντικά στην κλειόμενη χρήση. Παρά το γεγονός ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση πέρυσι, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 90,4%, εξέλιξη που αποδόθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας σε τρεις αιτίες: στον σχηματισμό αυξημένης πρόβλεψης επισφαλειών, στο υψηλό κόστος πρώτης ύλης σε συνδυασμό με τη μείωση τιμών των τυροκομικών προϊόντων και στην επιβάρυνση από φόρους που προέκυψαν λόγω φορολογικού ελέγχου της εταιρείας για πέντε παρελθούσες χρήσεις.

Οι συγκυρίες αυτές, όπως εκτιμά η διοίκηση της Εβροφάρμα, δεν θα επαναληφθούν κατά την τρέχουσα χρήση, οπότε αναμένεται βελτίωση των μεγεθών της εισηγμένης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδών. Ωστόσο, εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους δεν διατυπώνονται.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αναμένεται ενίσχυση οικονομικών μεγεθών για την Εβροφάρμα φέτος είναι και η ανάπτυξη νέων βιολογικών προϊόντων, στον τομέα της φέτας και του γιαουρτιού, τα οποία προγραμματίζεται να διατεθούν στην αγορά από το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης προγραμματίζει και την ενίσχυση του δικτύου διανομής με νέα σημεία πώλησης και συνεργάτες.

Η φετινή τυροκομική περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή συνολικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς από τον Οκτώβριο και μετά κατοχυρώνεται αποκλειστικά στους Έλληνες παραγωγούς η χρήση της επωνυμίας ”φέτα”. Έτσι, προσδοκάται ότι θα ενισχυθούν αποφασιστικά τόσο οι πωλήσεις στο εσωτερικό, όπου υπήρχε ισχυρός ανταγωνισμός από ξένες μπράντες, όσο και στο εξωτερικό.

Η Εβροφάρμα, που πραγματοποιεί εξαγωγές φέτας στη Γερμανία και στην Ουγγαρία, φιλοδοξεί φέτος να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος στην Ευρώπη.

Η εταιρεία έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την Danone για τη διανομή των προϊόντων της τελευταίας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η συνεργασία αυτή, που χρονολογείται εδώ και έναν χρόνο, ενδέχεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική για τη φετινή χρονιά.

Η διοίκηση της εισηγμένης εμμένει στη φιλοσοφία της να δραστηριοποιείται αυτόνομα ως μικρή περιφερειακή εταιρεία, εστιάζοντας στην οργανική ανάπτυξή της, και δεν συζητά το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την ενδιαφέρουν εμπορικές συνεργασίες. Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα, δεν λέει ”όχι” στην είσοδο θεσμικών επενδυτών. Ήδη, το 5,13% των μετοχών της Εβροφάρμα κατέχει σήμερα η γαλλική CM-CIC Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v