Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon: Να μην ξεχάσει η κυβέρνηση τις «κουρεμένες» επιχειρήσεις

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας μιλά στο Euro2day.gr, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να μην ξεχάσει τις «κουρεμένες» από το ελληνικό δημόσιο επιχειρήσεις, καθώς πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενοι είτε έχασαν, είτε κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.

Medicon: Να μην ξεχάσει η κυβέρνηση τις «κουρεμένες» επιχειρήσεις

«Άκουσα με ενδιαφέρον τη νέα κυβέρνηση να μιλά για τους κουρεμένους ιδιώτες ομολογιούχους και θέλω να υπενθυμίσω πως υπάρχουν και κουρεμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που πρέπει να προσεχτούν» δηλώνει στο Euro2day.gr ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Medicon Hellas Σπύρος Δημοτσάντος, ο οποίος συμπληρώνει:

«Είμαι οργισμένος από τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι γνωστό πως εμείς δεν επιλέξαμε να επενδύσουμε σε κρατικά ομόλογα, αλλά τα αποκτήσαμε μετά από απόφαση του κράτους, έναντι απαιτήσεων που είχαμε προς το ελληνικό δημόσιο, που δεν πληρώνονταν για πολλά χρόνια.

Ας έρθουμε όμως στο σημαντικότερο: Τα κουρεμένα ομόλογα των επιχειρήσεων υπολείπονται των 2 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία και από το κούρεμα αυτό εκτιμώ πως πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενοι είτε έχασαν τη δουλειά τους, είτε κινδυνεύουν να τη χάσουν.

Πρόκειται περί εγκλήματος! Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έθεσε το ζήτημα επί τάπητος, όπως θα έπρεπε. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, θα δεχόταν να κουρευτούν με αυτόν τον τρόπο επιχειρήσεις στη χώρα του. Τόσο αυτός, όσο και εγώ γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις είναι ιερές, καθώς δίνουν θέσεις εργασίας και αποφέρουν εργοδοτικές εισφορές και φόρους στο δημόσιο. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να τις σκοτώνει!

Εμείς λοιπόν στη Medicon Hellas όχι μόνο κουρευτήκαμε από το κράτος, αλλά εξαιτίας αυτού βρεθήκαμε και με οφειλές στις τράπεζες, για τις οποίες επιβαρυνόμαστε με 8% έως 9% επιτόκιο, όταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Από πού να αποπληρωθούν όλες αυτές οι οφειλές, ιδίως όταν ο τζίρος του κλάδου έχει πέσει στο μισό; Συζητάμε με τις τράπεζες το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων μας και πιστεύω ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση».

Ρωτήσαμε τον κ. Δημοτσάντο για την πορεία της Medicon Hellas το 2014 και μας απάντησε: «Δεν έχουμε ακόμη δημοσιεύσει ετήσια αποτελέσματα, αλλά εκτιμώ ότι αυτά θα κινηθούν περίπου στο πνεύμα του εννεαμήνου. Θα πρέπει να σημειώσω πως στο εννεάμηνο είχαμε σημειώσει προ φόρων κέρδη 591 χιλ. ευρώ, ωστόσο αυτά προήλθαν από έκτακτα αποτελέσματα. Πώς σε μια τόσο μειωμένη αγορά και με τόσο υψηλούς τόκους να πετύχεις καθαρά κέρδη που να είναι επαναλαμβανόμενα;».

Στην ερώτησή μας, τέλος, για το πώς βλέπει τη φετινή πορεία της αγοράς των νοσοκομειακών υλικών, στην οποία δραστηριοποιείται η Medicon Hellas, απάντησε πως «για το 2015 βλέπω μια κίνηση ανάλογη περίπου με την περυσινή. Στις παραγγελίες των νοσοκομείων έχουν γίνει δραστικότατοι -και υπερβολικοί θα έλεγα- περιορισμοί και δυστυχώς τα πράγματα γίνονταν με όχι και πολύ καθαρές διαδικασίες, τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Όσο για τις πληρωμές, αυτές καταβάλλονται με καθυστέρηση 12-14 μηνών, κι η τάση μάλιστα είναι ανοδική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v