Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Οι επιλογές για νέο CEO και η πίεση του χρόνου

Οι κρούσεις, οι αρνήσεις και τα δύο εναπομείναντα σενάρια για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Γιατί εμφανίζει προβλήματα η λύση παραμονής της νυν διοίκησης ως την τακτική γενική συνέλευση.

ΕΤΕ: Οι επιλογές για νέο CEO και η πίεση του χρόνου

Δύο είναι, πλέον, τα κυρίαρχα σενάρια για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας: είτε θα αναβαθμισθεί στέλεχος του ομίλου, είτε θα υπάρξει μεταγραφή στελέχους από έτερο τραπεζικό όμιλο.

Η αναζήτηση της κυβέρνησης για τον νέο CEO ξεκίνησε αμέσως μετά την αμηχανία που προκάλεσε η μη έγκριση της υποψηφιότητας Γ. Μιχελή από την ΕΚΤ.

Υπήρξαν κρούσεις σε στελέχη που διετέλεσαν στο παρελθόν διευθύνοντες σύμβουλοι σε άλλες τράπεζες ή και στην ίδια την Εθνική, χωρίς όμως αποτέλεσμα, είτε εξαιτίας ευγενικών αρνήσεων, είτε λόγω δεύτερων σκέψεων της κυβέρνησης.


Εξετάσθηκε, ακόμη, και η δυνατότητα να μείνει η νυν διοίκηση ως την τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας και εκεί να εκλεγεί ο νέος CEO μαζί με την κλειδωμένη για τη θέση της προέδρου, Λούκα Κατσέλη.

Το σενάριο, όμως, της παραμονής της νυν διοίκησης ενέχει δύο προβλήματα: Το μήνυμα που θα στείλει η κυβέρνηση και το γεγονός ότι μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα μείνει με διοίκηση που έχει εκδηλώσει, κατόπιν κυβερνητικής παρότρυνσης, πρόθεση παραίτησης.

Πρόκειται για σημαντικό θέμα, καθώς ο χρόνος πιέζει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες πρέπει να προσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους στο νέο περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούν οι πληγές της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Μια υπό παραίτηση διοίκηση ενδέχεται να έχει θέμα να εγκρίνει ακόμη και τις οικονομικές καταστάσεις 2014, πόσο μάλλον αν θα πρέπει να πάρει αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η πώληση της NBGI ή ακόμη και η τυπική ολοκλήρωση της πώλησης της Αστήρ, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν κορυφαίος παράγοντας είχε ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση της κυβέρνησης το σενάριο της αλλαγής διοίκησης στην τακτική γενική συνέλευση θα ήταν και το επικρατέστερο. Ταυτόχρονα στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για Eλληνες που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Υπάρχει όμως το ισχυρό αντεπιχείρημα της προσαρμογής στην πιεστική ελληνική πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v