Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Συζητήσεις με Παγκόσμια Τράπεζα για Sencap

Συζητήσεις και με τον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB) έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, προκειμένου ο παγκόσμιος οργανισμός να συμμετάσχει στην εταιρία διεθνών ενεργειακών συμμετοχών ”SENCAP PLC”, την οποία ίδρυσαν η ελληνική επιχείρηση και η ”ContοurGlobal” στο πλαίσιο των ομιλιών του 11ου Thessaloniki Forum.

ΔΕΗ: Συζητήσεις με Παγκόσμια Τράπεζα για Sencap
Συζητήσεις και με τον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB) έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, προκειμένου ο παγκόσμιος οργανισμός να συμμετάσχει στην εταιρία διεθνών ενεργειακών συμμετοχών ”SENCAP PLC”, την οποία ίδρυσαν η ελληνική επιχείρηση και η ”ContοurGlobal” στο πλαίσιο των ομιλιών του 11ου Thessaloniki Forum.

Επισημαίνεται όττι στην εταιρία μετέχει σήμερα με το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ οι άλλοι δύο μέτοχοι μοιράζονται ίσα ποσοστά, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλο.

Αν και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συνεργασία με τη WB, ο κ.Αθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι στα επόμενα 3-5 χρόνια, η SENCAP -που δραστηριοποιείται στις αγορές της Ν.Α.Ευρώπης- πρόκειται να υλοποιήσει, επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ για εξαγορές μονάδων παραγωγής ή λιγνιτωρυχείων.

Στη SENCAP έχει ανατεθεί και η διευθέτηση του φλέγοντος θέματος του θερμοηλεκτρικού σταθμού ”Μπόμποφ Ντολ” στη Βουλγαρία, για τον οποίο η ΔΕΗ πλειοδότησε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει περιέλθει στην κατοχή της. Αναφερόμενος στο ζήτημα, κ.Αθανασόπουλος επεσήμανε: ”Οι περιβαλλοντικοί όροι που τελικά ετέθησαν από το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν αυστηρότεροι σε σχέση με αυτούς που προβλέπονταν στον διαγωνισμό, οι οποίοι σήμερα καθιστούν την επένδυση ασύμφορη”.

”Με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την έναρξη των δραστηριοτήτων μας στο Μπόμποφ Ντολ, η ΔΕΗ έχει αναθέσει αυτό το έργο στη SENCAP, η οποία επεξεργάζεται μια σειρά προτάσεων για το περιβαλλοντικό θέμα που έχει ανακύψει, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις αυτές δύνανται να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης”, διευκρίνισε.

Ο κ.Αθανασόπουλος διευκρίνισε ακόμη ότι στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της διασύνδεσης της ΔΕΗ με την πΓΔΜ, ενώ προς το τέλος του 2007 θα υλοποιηθεί και η πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας με γραμμή 400 KV. Μάλιστα, από φέτος το καλοκαίρι, θα καταστεί εφικτή η διασύνδεση των δυο χωρών με γραμμή 150 KV.

Στο μεταξύ, η Β.Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους στόχους της στρατηγικής αναβάθμισης και επέκτασης του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. ”Οι προσπάθειές μας για τη βελτίωση του δικτύου της Β.Ελλάδας είναι συνεχείς. Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση συνδέσεων 50.000 πελατών σε ετήσια βάση, η κατασκευή 650 νέων υποσταθμών 20\0,4kV και η ανάπτυξη 850 χλμ. νέου δικτύου”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, στη διάρκεια πρόσφατων επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των τοπικών αρχών, διαπίστωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτών να δραστηριοποιηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδίως στα φωτοβολταϊκά.

”Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές”, πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι, μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η εταιρία θα αξιοποιήσει το πλούσιο αιολικό δυναμικό της Β.Ελλάδας για την έργα στη Ροδόπη, συνολικής ισχύος 50 ΜW (την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή η ΔΕΗ έχει υπό κατασκευή ή υπό ανάπτυξη 36 MW υδροηλεκτρικών έργων και 32 Μw φωτοβολταϊκών σταθμών, τα τελευταία σε σύμπραξη με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v