Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρόπουλος: Ανοδικό ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο

«Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στην οικονομία, ευελπιστώ πως οι φετινές μας επιδόσεις θα είναι ακόμη καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλoς.

Πετρόπουλος: Ανοδικό ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο

Μετά την περυσινή έντονη βελτίωση, νέα αύξηση στις οικονομικές της επιδόσεις σημειώνει το πρώτο φετινό τρίμηνο η εισηγμένη Π. Πετρόπουλος, που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των μηχανών και των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας Κων/νος Πετρόπουλoς (στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) απέδωσε τη φετινή βελτίωση κυρίως στη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς και στην αύξηση των εξαγωγών (κυρίως πωλήσεις λιπαντικών της Shell σε ξένα πλοία που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας).

«Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στην οικονομία, ευελπιστώ πως οι φετινές μας επιδόσεις θα είναι ακόμη καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλoς συμπληρώνοντας πως η ανοδική πορεία του τουρισμού ενισχύει τις πωλήσεις του ομίλου σε τομείς όπως τα πούλμαν και οι γεννήτριες.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλoς αμφισβητεί κατά πόσον τα ανοδικά σημάδια στις πωλήσεις αυτοκινήτων που έχουν καταγραφεί στις αρχές της φετινής χρονιάς στην ελληνική αγορά θα συνεχιστούν και στους υπόλοιπους μήνες του έτους. «Οι πρώτοι μήνες κάθε έτους συχνά δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για το τι θα επακολουθήσει» ανέφερε. 

Ρευστότητα, νέα deals, μέρισμα

Επιπλέον, ο κ. Πετρόπουλoς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των αναλυτών επισήμανε:

Η ρευστότητα του ομίλου είναι πολύ ικανοποιητική και δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα εξαιτίας των γενικότερων συνθηκών στην οικονομία («έχουμε δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες του εξωτερικού» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά). Επίσης, η εισηγμένη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από πολλές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις («ορισμένοι ανταγωνιστές μας βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, ενώ εμείς λειτουργούμε κανονικά. Business as usual»).

• Πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι να διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση του 2014, ωστόσο το τι τελικά θα αποφασιστεί θα επηρεαστεί από τις γενικότερες εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον.

• Η αγορά στην οποία απευθύνεται ο όμιλος επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, καθώς από το 1,5 δισ. ευρώ του 2008 προσγειώθηκε στα 350 εκατ. ευρώ πέρυσι (-92% στα οχήματα, -66% στα μηχανήματα, -40% στα προϊόντα φροντίδας αυτοκινήτων). Βασικός λόγος για τον οποίο η εισηγμένη παραμένει υγιής και κερδοφόρος είναι ότι τα νέα deals που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης συνεισφέρουν σήμερα το 60% των συνολικών εργασιών του ομίλου.

• Υπάρχει πρόθεση επέκτασης σε νέες κατηγορίες προϊόντων με στόχο των εμπλουτισμό των σημερινών δραστηριοτήτων, με αιχμές τα δίκυκλα και τα ελαστικά αυτοκινήτων. «Αποβλέπουμε σε εμπορικά σήματα που συγκαταλέγονται στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας αγοράς»).

• Αναπτύσσεται μεταξύ άλλων και η προσπάθεια ανάληψης νέων εργασιών στις εγκαταστάσεις μηχανών παραγωγής βιοαερίου.

Το 2014, η εταιρεία Πετρόπουλoς αύξησε τις πωλήσεις της από τα 55 στα 66,4 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της από τις 709 χιλ. στο 1,89 εκατ. ευρώ, μειώνοντας παράλληλα και τον καθαρό της δανεισμό κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v