Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνταλλαγή εξωδίκων από ΑΕΓΕΚ - Προοδευτική

Με εξώδικο απάντησε η ΑΕΓΕΚ στο εξώδικο της Προοδευτικής με το οποίο η δεύτερη καλούσε την πρώτη να τις καταβάλει αμοιβές για την εκτέλεση εργασιών στο έργο της Παράκαμψης Καμένων Βούρλων.

Aνταλλαγή εξωδίκων από ΑΕΓΕΚ - Προοδευτική
Σε εκκρεμότητες της Προοδευτική με τις τράπεζες και όχι σε αδυναμία της ΑΕΓΕΚ οφείλεται, κατά τη διοίκηση της τελευταίας, η μη καταβολή 1,9 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Προοδευτική απέστειλε εξώδικο στην ΑΕΓΕΚ με την οποία ζητά την άμεση καταβολή του συγκεριμένου ποσού.

Η ΑΕΓΕΚ απάντησε επίσης με εξώδικο το οποίο κοινοποίησε στο Χρηματιστήριο, όπου αναφέρεται ότι οι τράπεζες παρακράτησαν το συγκεκριμένο ποσό επειδή δεν έχουν ρυθμιστεί υποχρεώσεις της Προοδευτική προς αυτές.

Η τελευταία είναι υπεργολάβος της ΑΕΓΕΚ στο έργο κατασκευής της Παράκαμψης Καμένων Βούρλων

--- Η ανακοίνωση της ΑΕΓΕΚ

(α) είναι απολύτως ανυπόστατη η καταγγελόμενη εκ μέρους της εταιρίας Προοδευτική δήθεν αδυναμία πληρωμής εκ μέρους της εταιρίας μας ληξιπρόθεσμης οφειλής προς αυτήν ιδιαιτέρως μεγάλου ποσού. Η δημιουργηθείσα εμπλοκή και η επί διήμερον καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων στην Προοδευτική οφείλεται σε υποχρεώσεις της τελευταίας προς τις πιστώτριες τράπεζές της, οι οποίες διεκδικούν τα οφειλόμενα προς αυτές εκ του ήδη διαθέσιμου από την ΑΕΓΕΚ οφειλόμενου ποσού προς καταβολή.

(β) Η εταιρία μας έλαβε εχθές το απόγευμα εξώδικη επιστολή-διαμαρτυρία της εταιρίας Προοδευτική με το αυτό περιεχόμενο και ήδη, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, η ΑΕΓΕΚ απέστειλε σήμερα το πρωί εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία - πρόσκληση προς την εταιρία Προοδευτική, κοινοποιούμενη και προς πιστώτριες Τράπεζες ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΑLPHA BANK, το περιεχόμενο της οποίας έχει επί λέξει ως ακολούθως:

”Σε απάντηση της από 06.06.2007 εξωδίκου προσκλήσεως - διαμαρτυρίας - δηλώσεως μετ’ επιφυλάξεως δικαιωμάτων, την οποία μας κοινοποιήσατε στις 07.06.2007 και ώρα 15:00?, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Όπως πολύ καλώς γνωρίζετε δυνάμει του από 19.08.2003 υπεργολαβικού συμφωνητικού έχετε αναλάβει την εκτέλεση εργασιών στο έργο της Παράκαμψης Καμένων Βούρλων, ανάδοχος του οποίου είναι η εταιρία μας.

2. Στο πλαίσιο της μεταξύ μας υφιστάμενης σχέσης αναγνωρισμένης υπεργολαβίας έχει συμφωνηθεί και τηρείται από πλευράς μας η συμβατική πρόβλεψη της καταβολής σε εσάς, εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την είσπραξη του αναδόχου από τον Κύριο του Έργου, του αναλογούντος ποσού στις εκτελεσθείσες από εσάς υπεργολαβικές εργασίες.

3. Όπως επίσης καλώς γνωρίζετε, η εταιρία μας έχει ήδη καταβάλει, κατά τα συμφωνηθέντα, για λογαριασμό σας την αντιστοιχούσα στις εκτελεσθείσες από εσάς εργασίες μηνός Μαίου αναλογία κρατήσεων, ήτοι την αναλογία σας προκαταβολής φόρου, ασφαλιστικών εισφορών, κρατήσεων ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και συμπληρωματικών κρατήσεων καλής εκτέλεσης (δέκατα).

Συνεπώς, μετά την αφαίρεση των ανωτέρω, το συνολικό οφειλόμενο σε εσάς ποσό για την εξόφληση του υπ’ αριθμ. 27/25.05.2007 τιμολογίου σας ανέρχεται σε 1.940.073,13 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) και όχι σε 2.150.000,00 ευρώ, όπως εσφαλμένως αναφέρετε στην προαναφερθείσα εξώδικη δήλωσή σας.

4. Σε κάθε περίπτωση και σημαντικότερον όλων, όπως γνωρίζετε καλύτερον παντός άλλου, το γεγονός της επί διήμερον μη είσπραξης της πιστοποίησης εργασιών μηνός Μαίου που εκτελέσθηκαν από την εταιρία σας και για τις οποίες εκδόθηκε το άνω τιμολόγιό σας, δεν οφείλεται στην ΑΕΓΕΚ, όπως αφήνετε να εννοηθεί στην εξώδικό διαμαρτυρία σας, αλλά στην αξιωθείσα εκ μέρους των τραπεζών καταβολή οφειλόμενων από εσάς προς αυτές υποχρεώσεων της εταιρίας σας.

Μάλιστα ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας σας είναι σε πλήρη γνώση των ανωτέρω και έχει έλθει σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες σας για την εξεύρεση λύσης και τη ρύθμιση των υπολοίπων οφειλομένων από εσάς, γεγονός το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδωθεί.

Επειδή σε κάθε περίπτωση η μη είσπραξη από εσάς της πιστοποίησης μηνός Μαίου οφείλεται στην ύπαρξη δικών σας υποχρεώσεων και όχι σε δική μας άρνηση, δυστροπία ή αδυναμία.

Επειδή, τέλος, τέτοιου είδους ισχυρισμοί και ενέργειες, όπως οι περιεχόμενοι στην άνω εξώδική δήλωσή σας, είναι καθ’ όλα προσχηματικές, αντισυμβατικές, καταχρηστικές, αναληθείς και αβάσιμες, και έχουν ως μόνο στόχο να πλήξουν την εικόνα ,τη φήμη και την αξιοπιστία της εταιρίας μας, και μάλιστα σε μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη για την εταιρία μας περίοδο εν μέσω διαδικασίας αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου.

Για τους ανωτέρω λόγους ρητά επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επιδεικνυόμενη από εσάς αντισυμβατική, αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, και σας καλούμε:

1. Να ανακαλέσετε άμεσα την κοινοποιηθείσα σε εμάς από 06.06.2007 εξώδική δήλωση.

2. Να φροντίσετε για την επίλυση των προβλημάτων σας απευθυνόμενοι στους κατάλληλους φορείς, χωρίς να εμπλέκετε την εταιρία μας, η οποία δεν φέρει καμία ευθύνη.

3. Να φροντίσετε για την αποκατάσταση της αλήθειας με κοινοποίηση της επιστολής σας, όπου και η αρχική εξώδική διαμαρτυρία και δήλωσή σας, και τέλος.

4. Να απόσχετε από κάθε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.

Αλλως σας καθιστούμε υπεύθυνους για την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής βλάβης και απομείωση της φήμης και της αξιοπιστίας της εταιρίας μας την οποία υφιστάμεθα και μάλιστα στην παρούσα ευαίσθητη για την εταιρία μας περίοδο.

---Η ανακοίνωση της Προοδευτική

”Σχετικά με την ανακοίνωση της Εταιρείας ΑΕΓΕΚ Α.Ε. που δημοσιεύθηκε στις 8.6.2007 και την εξώδικη καταγγελία που απέστειλε στην Εταιρεία μας ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ, έχουμε να απαντήσουμε τα εξής και τα οποία κοινοποιούμε και στις Τράπεζες: 1) Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, 2) ALPHA Τράπεζα AE.

Η απαράδεκτη και ασαφής επί της ουσίας απάντησή σας του από 6-6-2007 εξωδίκου μας χρήζει το μεν απαντήσεως εκ μέρους μας το δε διασαφηνίσεως εκ μέρους σας, ειδικότερα ως προς την παράγραφον 4 του ως άνω εξωδίκου σας Θα λέγαμε ότι η απάντηση σας αυτή αποτελεί <<Μνημείο θρασύτητας και ανευθυνότητας>>.

Συγκεκριμένα:

Εμείς ως υπεργολάβοι έχουμε να κάνουμε συμβατικά με την εταιρεία σας, εκτός εάν αυτή είναι εισπράκτορας των τραπεζών. Δηλαδή έχετε κάποια νόμιμη αιτία να μας παρακρατείτε το ποσόν του τιμολογίου που σας αποστείλαμε;

Εμείς ως προς τόκους - προμήθειες κλπ είμεθα ενήμεροι με τις τράπεζες, συνεπώς ο ισχυρισμός σας περί πλήρους γνώσεως κλπ είναι έωλος. Δεν έχει γίνει κατανοητό πως υμείς έχετε καταστεί δεξαμενή αντλήσεως απαιτήσεων, που τυχόν υπάρχουν από τράπεζες εις βάρος μας, και μάλιστα αποποιείσθε κάθε ευθύνης.

Δεν έχει γίνει κατανοητό, γιατί εσείς δεν μας εξηγείτε κατά ποίον τρόπον, στις μεταξύ μας συμβατικές υποχρεώσεις, εμπλέκονται τράπεζες. Είναι γνωστό ότι για να μπορείτε εσείς ως ανάδοχοι να λαμβάνετε χρήματα από την ΠΑΘΕ, εμείς ως υπεργολάβοι εκτελούμε έργο, η μη εκτέλεση του οποίου θα έχει σωρεία αρνητικών επιπτώσεων βασικά για την εταιρεία σας.

Η πιστοποίηση του έργου, στο κομμάτι που μας αφορά, και το εκ ταύτης αντίτιμο είναι προορισμένο, όπως επαρκές εξηγήθηκε, για μισθούς και ημερομίσθια ασχολουμένων με το έργο, για πληρωμή υλικών - μηχανημάτων - πετρελαίων κλπ προμηθευτών για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.

Για την κατασκευή αυτού του έργου, που υμείς λαμβάνεται το αντίτιμον της πιστοποίησης, η εταιρεία μας οφείλει το αντίτιμο αυτό για υποχρεώσεις του έργου που πρέπει άμεσα να τις καταβάλλει.

Στην ουσία λοιπόν μας στραγγαλίζετε οικονομικά, μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια εις αδυναμία εκτελέσεως του έργου, πληρωμής εργαζομένων, προμηθευτών, υλικών κλπ και μας οδηγείτε ουσιαστικά σε κλείσιμο.

Που λοιπόν διακρίνετε σε αυτά τα γεγονότα προσχηματικές - αντισυμβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές; Μήπως εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια;

Εξηγήστε μας λοιπόν πως εσείς ως ΑΕΓΕΚ ΑΤΕ γίνεσθε θεματοφύλακας, των όποιων υποχρεώσεων μας προς τράπεζες.

Δεν μας εξηγείτε επαρκώς τι σας εμποδίζει να μας δώσετε επιταγή εισπράξεως του δεδουλευμένου από ημάς έργου (και φυσικά πιστοποιημένου), το οποίο έχετε πληρωθεί από τον κύριο του έργου.

ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΦΕΡΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΑ;

ΠΟΙΟΣ ΑΣΚΕΙ ΩΜΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ;

ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΦΗΜΗ, ΕΙΚΟΝΑ;

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ;

ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ;

Θα σας είμεθα ιδιαιτέρως ευγνώμονες να μας δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις και για μια ακόμη φορά σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας για την τρομακτική ζημία που θα επέλθει στην εταιρεία μας, άλλως είμεθα υποχρεωμένοι να πράξουμε καθ’ υμών κάθε τι νόμιμο.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v