Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην J&P AΒΑΞ το 47,37% της ΑΘΗΝΑ στα 1,67 ευρώ

Μεταβιβάσθηκε μέσω του ΧΑ με τη μορφή 8 πακέτων το 47,37% της Αθηνά στα 1,67 ευρώ. Πρόκειται για υλοποίηση της συμφωνίας βασικών μετόχων με την J&P ΑΒΑΞ, που πρώτο αποκάλυψε το euro2day.gr.

Στην J&P AΒΑΞ το 47,37% της ΑΘΗΝΑ στα 1,67 ευρώ
Μεταβιβάσθηκε μέσω του ΧΑ με τη μορφή 8 πακέτων το 47,37% (23.324.453 τεμάχια) της Αθηνά στα 1,67 ευρώ. Πρόκειται για υλοποίηση της συμφωνίας βασικών μετόχων με την J&P ΑΒΑΞ, που πρώτο αποκάλυψε το μεσημέρι της Τετάρτης (6 Ιουνίου 2007) το euro2day.gr.

Ακολουθεί δημόσια προσφορά της J&P-ΑΒΑΞ προς τους λοιπούς μετόχους της ΑθΗΝΑ, ενώ, παράλληλα, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών βρίσκονται σε συζητήσεις για πιθανή συµµετοχή µετόχων και στελεχών της ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. σε αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε, η οποία θα πραγµατοποιηθεί µε παραίτηση των υφιστάµενων µετόχων της επί των δικαιωµάτων προτίµησής τους.

Το συνολικό ποσοστό συµµετοχής των μετόχων της ΑΘΗΝΑ θα ανέρχεται σε 5% – 7% επί του κεφαλαίου της J&P Αβαξ.

Στους πωλητές περιλαμβάνονται η οικογένεια Πιστιόλη (κατείχε περί το 23% των μετοχών), η οικογένεια Ανδρόπουλου (13%), ανώτατα στελέχη της εταιρείας (3%) καθώς και οι κληρονόμοι του Κ. Καρπίδα οι οποίοι συμφώνησαν τελικά να μεταβιβάσουν το 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η δημόσια προσφορά, με βάση και τις επιταγές του νόμου, στην τιμή των 1,67 ευρώ ανά μετοχή.

Μέσω της συμφωνίας η J&P – ΑΒΑΞ ενισχύει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία ”Γέφυρα”, που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, κατά 7,74% και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Εκτός από τη ”Γεφυρα”, η ΑΘΗΝΑ συμμετέχει, με ποσοστό 5%, στις κοινοπραξίες που έχουν αναδειχθεί προσωρινοί μειοδότες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας και Κόρινθος – Πάτρα – Τσακώνα.

Η τεχνική εταιρεία διαθέτει επίσης παρουσία άνω των τριών δεκαετιών στις αγορές της Εγγύς και Μέσης Ανατολής όπου αυτή την περίοδο εκτελεί έργα.

Στη χρήση 2006 περισσότερο από το 50% του κύκλου εργασιών της προήλθε από τις συγκεκριμένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες και ο όμιλος J&P.

Η οικογένεια Ανδρόπουλου είχε συμφωνήσει προ διετίας με τον εφοπλιστή Ι. Πιστιόλη να παραχωρήσει τμήμα του ποσοστού της προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τότε προβλήματα ρευστότητας.

Ακολούθησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτή την περίοδο σχεδιάζονταν μια ακόμα αύξηση προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια για να καλύψουν τη συμμετοχή της στα νέα συγρχρηματοδοτούμενα έργα.

Τελικώς επήλθε η συμφωνία με τη J&P – ΑΒΑΞ.

---- Η ανακοίνωση της J&P ΑΒΑΞ

Το διοικητικό συµβούλιο της J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. ανακοινώνει ότι την 11/06/2007 η J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. προέβη στην αγορά 23.324.453 µετοχών της ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. από µετόχους και στελέχη αυτής έναντι τιµήµατος ευρώ 1,67/µετοχή και συνολικού τιµήµατος ευρώ 38.951.837 σε µετρητά αποκτώντας έτσι ποσοστό 47,37% επί του µετοχικού κεφαλαίου της.

Η προσφερθείσα αξία ανά µετοχή είναι κατά 10,8% υψηλότερη από τη µέση σταθµισµένη κατ’ όγκο συναλλαγών αξία ανά µετοχή, των τελευταίων 6 µηνών.

Λόγω της ανωτέρω συναλλαγής, η J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. υποχρεούται σύµφωνα µε τις διατάξεις της κείµενης νοµοθεσίας (ν.3461/2006) να προβεί εντός της νόµιµης προθεσµίας σε υποχρεωτική δηµόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των µετοχών της ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε.

Η συναλλαγή αποτελεί στρατηγικής σηµασίας εξέλιξη για την J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. και την ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε., στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Η J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. ενισχύει ουσιαστικά την παρουσία της σε λιµενικά, περιβαλλοντολογικά και ενεργειακά έργα, όπου η ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. έχει µακροχρόνια παρουσία και εµπειρία, ενδυναµώνει το χαρτοφυλάκιό της σε έργα παραχώρησης που αποτελούν ουσιαστική προτεραιότητα για την J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., ενώ ισχυροποιεί και την παρουσία της J&P–ΑΒΑΞ Α.Ε. στο εξωτερικό µε τα έργα της ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. στη Ρουµανία και στα Ενωµένα Αραβικά Εµιράτα.

Παράλληλα, η J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. αποκτά άµεση πρόσβαση στο έµπειρο ανθρώπινο δυναµικό της ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. ενώ η συναλλαγή αναµένεται να αποφέρει συνέργιες στην εκµετάλλευση των παγίων περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο του ανεκτέλεστου υπολοίπου τους ύψους περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Για την ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε., η οποία θα συνεχίσει την αυτόνοµη λειτουργία της, η προσχώρηση στον Όµιλο της J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο, σε µία περίοδο σηµαντικών νέων έργων και βελτιώνει την διεκδίκηση νέων έργων στους τοµείς της εξειδίκευσής της.

Πέρα από τη συµµετοχή της J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. στο µετοχικό κεφάλαιο της ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε., οι διοικήσεις των δύο εταιρειών βρίσκονται σε συζητήσεις για πιθανή συµµετοχή µετόχων και στελεχών της ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. σε αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε, η οποία θα πραγµατοποιηθεί µε παραίτηση των υφιστάµενων µετόχων της επί των δικαιωµάτων προτίµησής τους. Το συνολικό ποσοστό συµµετοχής θα ανέρχεται σε 5% – 7% επί του κεφαλαίου.

Σχετική συνοπτική παρουσίαση της συναλλαγής έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. (www.jp-avax.gr).

Σύµβουλος της J&P- ABAΞ Α.Ε. για την συναλλαγή είναι η NBGI, ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής του Οµίλου της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v