Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Στα €26,1 εκατ. οι ζημιές το 2014

Αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από διαγραφές και απομειώσεις, τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου Lavipharm είναι βελτιωμένα κατά 1,8 εκατ. ευρώ.

Lavipharm: Στα €26,1 εκατ. οι ζημιές το 2014

Κατά το 2014, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και οικονομική αστάθεια στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η Lavipharm διατήρησε τον Κύκλο Εργασιών της και ενίσχυσε το Περιθώριο Μικτού Κέρδους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα οικονομικά μεγέθη όμως της εισηγμένης Lavipharm AE αλλά και του Ομίλου Lavipharm επηρεάστηκαν σημαντικά από έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις σε πάγια, απαιτήσεις και συμμετοχές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των οικονομικών συνθηκών και ρυθμιστικών αλλαγών της αγοράς και κυρίως στο χώρο του φαρμάκου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε ευρώ 30,3 εκατ. από ευρώ 30,1 εκατ. κατά το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μικτό Κέρδος ενισχύθηκε κατά 6,3%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων των διαδερμικών συστημάτων της εταιρείας εκτός Ελλάδας. Το EBITDA, επιβαρυμένο με απομειώσεις και διαγραφές απαιτήσεων οι οποίες κρίθηκαν μη εισπράξιμες ποσού Ευρώ 10,5 εκατ., διαμορφώθηκε σε Ευρώ -8,6 εκατ. από Ευρώ -1,9 εκατ. την περασμένη αντίστοιχη περίοδο.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα, επιβαρυμένα από επιπλέον μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές άυλων παγίων ύψους Ευρώ 10,0 εκατ., τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εσόδων και κερδοφορίας, διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων Ευρώ 30,9 εκατ. έναντι Ευρώ 12,1 εκατ. το 2013 και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ευρώ 26,1 εκατ. έναντι Ευρώ 8,4 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από διαγραφές και απομειώσεις, τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου Lavipharm είναι βελτιωμένα κατά Ευρώ 1,8 εκατ. (Ευρώ -10,3 εκατ. από Ευρώ -12,1 εκατ.) σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm A.E., ο Κύκλος Εργασιών κατά το 2014 διαμορφώθηκε σε Ευρώ 32,5 εκατ. έναντι Ευρώ 33,1 εκατ., ενώ το EBITDA βελτιώθηκε σε Ευρώ 1,1 εκατ. από Ευρώ -4,6 εκατ. την περσινή χρονιά.

Έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια, συμμετοχές και απαιτήσεις συνολικού ύψους Ευρώ 30,2 εκατ. επιβάρυναν και τα αποτελέσματα της Lavipharm A.E.. Έτσι, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων Ευρώ 30,1 εκατ. και ζημίες μετά από φόρους Ευρώ 26,5 εκατ. έναντι ζημιών Ευρώ 26,8 εκατ. και ζημιών Ευρώ 26,0 εκατ. αντίστοιχα. Τέλος, παρά την ελαφρά μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 16,4% ως αποτέλεσμα της θετικής αναδιαπραγμάτευσης του κόστους δανεισμού.

Η Lavipharm, με πορεία περισσότερων από 100 ετών, είναι σήμερα ένας ολοκληρωμένος ελληνικός Όμιλος έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Ελλάδα με έντονη διεθνή δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v