Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Group: Βάζει «πλώρη» προς Γαλλία και Τουρκία

Οι νέες αγορές που εξετάζει ο όμιλος Attica. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν του Ατλαντικού και οι συζητήσεις. Προχωρά στη ναύλωση νέου πλοίου για τη γραμμή Πειραιάς - Χανιά.

Attica Group: Βάζει «πλώρη» προς Γαλλία και Τουρκία

Την επέκτασή της σε νέες διεθνείς γραμμές αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων εξετάζει η Attica Group (Blue Star Ferries, Superfast Ferries) σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία παραμένει εγκλωβισμένη η χώρα.

Η διοίκηση του ομίλου εξετάζει όλες τις περιπτώσεις αλλά στην παρούσα φάση προτεραιότητα αποτελούν οι αγορές της Γαλλίας και της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν αφορούν την τρέχουσα περίοδο ενώ η επέκταση δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και προς τις δύο αγορές.

Ότι η γαλλική αγορά είναι, στην παρούσα φάση, προτεραιότητα του Attica Group επιβεβαιώθηκε από την κίνηση του ομίλου να εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τη γαλλική ακτοπλοϊκή εταιρεία Nationale Maritime Corse Mediterranee.

Το θέμα, ωστόσο, δεν προχώρησε καθώς η διοίκηση του ομίλου φέρεται να εκτίμησε πως υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα τα οποία, αν δεν ξεπεραστούν, θέτουν εν αμφιβόλω τη μελλοντική βιωσιμότητά του (εκκρεμούν μεταξύ άλλων θέματα κρατικών ενισχύσεων που φέρεται να έχει δεχθεί η εταιρεία από το γαλλικό δημόσιο).

Η διοίκηση της Attica παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες πώλησης της γαλλικής εταιρείας. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλώσει εκ νέου ενδιαφέρον εφόσον οι όροι του διαγωνισμού το επιτρέψουν.

Σε περίπτωση που προκύψει χρονοβόρα εμπλοκή στο θέμα του διαγωνισμού πώλησης της γαλλικής εταιρεία, ο όμιλος Attica φέρεται έτοιμος να ενεργοποιήσει τα σχέδιά του για την είσοδό του στις γραμμές Ελλάδας - Τουρκίας.

Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύνδεση της Χίου και της Ρόδου με τα μικρασιατικά παράλια σε μια προσπάθεια του ομίλου να αξιοποιηθεί το αλματωδώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για επισκέψεις Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα.

Αν, μάλιστα, απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας στους Τούρκους που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας, οι συγκεκριμένες γραμμές προεξοφλείται από παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς ότι, αν και εποχικές, θα μπορούν να αποδειχθούν χρυσωρυχείο.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Την ίδια στιγμή, η Attica Group διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με επενδυτικούς παράγοντες πέραν του Ατλαντικού, οι οποίοι φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της Attica Group.

Η πρώτη περίπτωση αφορά το επενδυτικό σχήμα Fortress το οποίο διατηρεί οψιόν για να αποκτήσει μετοχική θέση στον όμιλο, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το πέραν του Ατλαντικού ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν εξαντλείται στη Fortress. Ομάδα Αμερικανών επενδυτών φέρεται διατεθειμένη να εξετάσει τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα μέσω της Attica Group με επενδυτικό ορίζοντα 7-9 ετών, εφόσον προκύψει το κατάλληλο πακέτο επενδυτικών προτάσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση της Attica φέρεται να επεξεργάζεται προσθήκες στο business plan της προκειμένου να παρουσιάσει πακέτο νέων επενδύσεων που θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους Αμερικανούς επενδυτές.

Νέο πλοίο στα Χανιά

Στο πλαίσιο της κοινοπραξίας που έχει δημιουργήσει η Attica με την ΑΝΕΚ (ΑΝΕΚ-Superfast) βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών η ναύλωση πλοίου, το οποίο θα τοποθετηθεί στη γραμμή των Χανίων.

Πρόκειται για το πρώην πλοία «Λευκά Oρη» της ΑΝΕΚ το οποίο είχε εκχωρηθεί στην τράπεζα Natixis, επενδυτικό βραχίονα του Groupe BPCE, δεύτερου ισχυρότερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της Γαλλίας.

Όπως επιβεβαιώσαμε από τη διοίκηση του ομίλου Attica, το πλοίο θα ναυλωθεί για περίοδο δέκα ετών από τον όμιλο και θα ενταχθεί στην κοινοπραξία που έχει συγκροτήσει η Attica με την ΑΝΕΚ στις γραμμές της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά) και της Ιταλίας (Μπάρι, Ανκόνα, Βενετία).

Το πλοίο θα μετονομαστεί σε Blue Galaxy και πρόθεση της Attica είναι να τοποθετηθεί στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο μαζί με το πλοίο «Κρήτη Ι» της κοινοπραξίας. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, θα μετατεθεί στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά το πλοίο Blue Horizon που σήμερα πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v