Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Να δοθεί άμεσα λύση -Η οικονομία «τρώει τις σάρκες της»

Εκκληση αγωνίας από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο για άμεση συμφωνία με τους εταίρους και άρση της αβεβαιότητας. Αν δεν προκύψει λύση η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, προειδοποιεί. Ισχυρή η κυβερνητική βούληση για μείωση ενεργειακού κόστους. Τι είπε για ΔΕΗ και Αλουμίνιον.

Μυτιληναίος: Να δοθεί άμεσα λύση -Η οικονομία «τρώει τις σάρκες της»

Συμφωνία εδώ και τώρα με τους δανειστές γιατί διαφορετικά η οικονομία θα πάθει κρυοπαγήματα και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, λέει ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη γενική συνέλευση των μετοχών, απαντώντας σε ερωτήσεις.

«Μετά τις εκλογές ήμουν από τους πρώτους που πήραν θέση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός με την αλλαγή της κυβέρνησης, που είναι πολιτική αλλαγή και όχι πολιτειακή. Κατηγορήθηκα γιατί πολύ γρήγορα πήρα θέση υπέρ της κυβέρνησης. Ωστόσο τρεισήμισι μήνες μετά είμαι προβληματισμένος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Από την άλλη βλέπω ότι η αγορά παγώνει, ότι όλο αυτό το διάστημα τρώει η οικονομία τις σάρκες της και αν δεν προκύψει άμεση λύση τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».

Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, ενώ όπως είπε ούτε οι δανειστές θέλουν να μας στείλουν στα βράχια.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και τη διαφορά που υπάρχει με τη ΔΕΗ για την τιμή της κιλοβατώρας, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι υπάρχει πληθώρα δικαστικών αποφάσεων που έχουν δικαιώσει την Αλουμίνιον.

Για τα αδιέξοδα και τις εμπλοκές που παρατηρήθηκαν στο άμεσο παρελθόν απέδωσε ευθέως ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕH υπό τον κ. Αρθούρο Ζερβό. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πολιτική της ΔΕH με την προηγούμενη διοίκηση ήταν αδιέξοδη. Τη στιγμή που η χώρα καταστρεφόταν, η ΔΕH προσπαθούσε να κλείσει την Αλουμίνιον. Ποτέ δεν την κατάλαβα την πολιτική αυτή. Ελπίζω να αποσυρθεί η πολιτική αυτή μαζί με την προηγούμενη διοίκηση», είπε ο κ. Μυτιληναίος, όπως επίσης ότι διαπίστωσε ισχυρή βούληση της σημερινής κυβέρνησης για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τιμή κιλοβατώρας

Σε άλλες ερωτήσεις μετόχων για το ίδιο θέμα, απάντησε ότι το Αλουμίνιο συνεχίζει να πληρώνει τη ΔΕH με την απόφαση της Διαιτησίας, η οποία εκδόθηκε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Ο ίδιος έκανε αναφορά σε τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία το μέσο κόστος μεγαβατώρας στις ευρωπαϊκές μεταλλουργίες είναι 30 ευρώ.

«Πώς λοιπόν προξενούν ζημιά στη ΔΕH τα 42 ευρώ της Διαιτησίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι έχουμε μεγάλη δυσκολία να δεχθούμε έστω και μια δεκάρα παραπάνω από αυτά που έχουν ορίσει οι Διαιτησίες και οι αποφάσεις εθνικών και κοινοτικών αρχών.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, αναμένεται να ολοκληρωθούν μελέτες σχετικά με το κόστος παραγωγής ενέργειας που πραγματοποιεί τόσο ο ΣΕΒ όσο και η ΔΕH, ενώ θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τη ΔΕH μόλις ενημερωθεί η νέα διοίκησή της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v