Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Ροζακέας (CFO Σαράντη): Θα υπάρξουν και θετικές συνέπειες από ένα Grexit

Αύξηση ανταγωνιστικότητας στις ξένες αγορές και προσάρτηση μεριδίων –παρά την προβλεπόμενη πτώση πωλήσεων στην Ελλάδα- θα ήταν τα θετικά ενός υποθετικού σεναρίου Grexit για τον όμιλο.

Κ. Ροζακέας (CFO Σαράντη): Θα υπάρξουν και θετικές συνέπειες από ένα Grexit

Την εκτίμηση πως θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις αλλά και θετικές συνέπειες από ένα ενδεχόμενο Grexit για την ελληνική πολυεθνική Σαράντης διατύπωσε ο CFO του ομίλου κ.Κ.Ροζακέας κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2015.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξένου αναλυτή στο κατά πόσον και πως θα επηρεαζόταν ο όμιλος από αυτό το ενδεχόμενο -με αρκετή δόση αμηχανίας- ο κ. Ροζακέας έδωσε την εκτίμηση του, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι πρόκειται για μια υπόθεση εργασίας.

Κατ'αρχάς διευκρίνισε ότι απεύχεται ως πολίτης μια τέτοια εξέλιξη, αλλά συμπλήρωσε ότι με τη σκληρή επιχειρηματική οπτική, η αποτίμηση ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει ως εξής: «Η άμεση αρνητική συνέπεια θα είναι η πτώση των πωλήσεων του ομίλου στην ελληνική αγορά, καθώς θα υπάρξει άμεση συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και άρα της κατανάλωσης».

Από την άλλη σημείωσε ότι «Η ανταγωνιστικότητα μας θα αυξανόταν άμεσα», γεγονός που θα εξυπηρετούσε τον εξαγωγικό προσανατολισμό του ομίλου (ήδη το 62% του τζίρου πραγματοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη).

Επίσης, εκτίμησε πως η Σαράντης θα κέρδιζε επιπλέον μερίδια αγοράς, προσαρτώντας νέα σήματα από πολυεθνικές που διατηρούν κυρίως εμπορική δραστηριότητα στη χώρα, προβλέποντας τη σταδιακή απομάκρυνση των διοικητικών δομών των εν λόγω πολυεθνικών είτε λόγω της αβεβαιότητας, είτε γιατί οι μειωμένες πωλήσεις τους δεν θα δικαιολογούσαν την παρουσία κεντρικών διοικήσεων.

Και τέλος σημείωσε πως δεδομένου ότι η Σαράντης διατηρεί τα ταμειακά της διαθέσιμα κατατεθειμένα στο εξωτερικό, θα ήταν ασφαλισμένη αλλά και ισχυρότερη λόγω ρευστότητας την επόμενη μέρα μιας τέτοιας εξέλιξης...

Πέραν των υποθέσεων περί Grexit, ωστόσο, ο κ. Ροζακέας επιβεβαίωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου τρέχουν στο β' τρίμηνο του 2015 με ταχύτερους ρυθμούς σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Δήλωσε επίσης ότι η οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα στο α' τρίμηνο ήταν +1,7% και +1,5% στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ διατήρησε σε ισχύ το guidance του ομίλου για το 2015.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει μείωση τιμών εκ μέρους του ομίλου προς το λιανεμπόριο, ωστόσο εκτίμησε ότι ίσως υπάρξει εύνοια για τις πωλήσεις του στο «ράφι» από την αίσθηση μείωσης της τελικής τιμής που θα προσλαμβάνει ο καταναλωτής.

Τέλος επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος έχει επεκτείνει τις δανειακές του γραμμές κατά 15 εκατ.ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει το πλάνο επεκτάσεων μέσω εξαγορών. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι ακόμη πρώιμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v