Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλαστρον: Στις 400 χιλ. ευρώ τα EBITDA στο τρίμηνο

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) της Έλαστρον βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε οριακές ζημιές € 0,05 εκ. έναντι ζημιών € 0,5 εκ. το 1ο τρίμηνο του 2014

Έλαστρον: Στις 400 χιλ. ευρώ τα EBITDA στο τρίμηνο
Η Έλαστρον ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2015.

Περαιτέρω ανάκαμψη σημείωσε κατά το 1ο τρίμηνο του 2015 το επίπεδο δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου σε συνέχεια του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 25% και διαμορφώθηκε σε € 14,6 εκ. από € 11,7 εκ., ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε € 1,3 εκ. ή 8,9% επί των πωλήσεων, έναντι € 1,1 εκ. ή 9,7% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) βελτιώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε οριακές ζημιές € 0,05 εκ. έναντι ζημιών € 0,5 εκ. το 1ο τρίμηνο του 2014, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αντιστράφηκαν πλήρως και ανήλθαν σε κέρδη € 0,4 εκ. έναντι ζημιών € 0,07 εκ.

Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους βελτιώθηκαν εξίσου και οι ζημιές περιορίστηκαν σε € 0,7 εκ. έναντι € 1,1 εκ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 26% και διαμορφώθηκε σε € 14,3 εκ. έναντι € 11,3 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε € 1,2 εκ. ή 8,3% επί των πωλήσεων, έναντι € 1,0 εκ. ή 8,6% επί των πωλήσεων το 2014.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άνοδο και ανήλθαν σε € 0,3 εκ. έναντι € 0,2 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους παρουσίασαν βελτίωση και ανήλθαν σε ζημιές € 0,3 εκ. έναντι ζημιών € 0,4 εκ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανέκαμψαν εξίσου και περιορίστηκαν σε ζημιές σε € 0,3 εκ. έναντι ζημιών € 0,4 εκ. πέρυσι.

Η ανωτέρω βελτίωση του κύκλου εργασιών αντανακλά την εκτέλεση ορισμένων ιδιωτικής φύσεως έργων, καθώς και την μερική αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής, δίχως ωστόσο την διακύβευση της είσπραξης των απαιτήσεων και της απαιτούμενης ρευστότητας εις όφελος της εμπορικής επέκτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιγραφείσα βελτίωση θα ήταν μεγαλύτερη έκτασης, η κάμψη ωστόσο των τιμών πώλησης σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο επιβράδυνε τον ρυθμό ανάπτυξης του κύκλου εργασιών τόσο της εταιρίας όσο και του ομίλου.

Στον αγροτικό τομέα, η διαμόρφωση θετικών λειτουργικών αποτελεσμάτων δίχως την εκμετάλλευση της πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρίας, πιστοποιεί την προοπτική του κλάδου, του οποίου η συμβολή στα ενοποιημένα αποτελέσματα αναμένεται να αυξηθεί στα επόμενα έτη. Τέλος, ο ενεργειακός τομέας του Ομίλου παρουσίασε σταθεροποίηση και βελτίωση των αποτελεσμάτων του ύστερα από την περυσινή επιβολή της έκτακτης εισφοράς επί του κύκλου εργασιών του.

Όσον αφορά την πορεία του ομίλου για το υπόλοιπο του έτους προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν. Ωστόσο, η αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία και η επαναφορά του θετικού οικονομικού κλίματος αποτελούν ζητούμενα που αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση της πορείας και των αποτελεσμάτων του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v