Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Δυο ξένα funds ενδιαφέρονται να μπουν στην ΑΜΚ

Κρίσιμη για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών η διοίκηση της τράπεζας. Ποιο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών. δήλωσαν οι Γ. Γαμβρίλης και Αλ. Αντωνόπουλος.

Attica Bank: Δυο ξένα funds ενδιαφέρονται να μπουν στην ΑΜΚ

Tην ανάγκη για την επίτευξη όσο το δυνατόν πιο σύντομα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων τόνισε ο πρόεδρος της Attica Bank, Γ. Γαμβρίλης κατά τη ΓΣ των μετόχων της τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα μειώσει το επενδυτικό ρίσκο της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 434 εκατ.

«Στο δύσκολο και ασφυκτικό περιβάλλον η Attica Bank επέδειξε αξιοσημείωτη σταθερότητα και άντεξε στην πίεση, παραμένοντας αυτόνομη και ισχυρή. Ενισχυτικά σε αυτή τη διαπίστωση ήταν και τα αποτελέσματα του πρώτου Τριμήνου της Τράπεζας, στα οποία επιγραμματικά θα αναφέρω τρία ενδεικτικά στοιχεία: Αύξηση των οργανικών κερδών κατά 17,7 %, μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 13.3 %, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 8,4 %», δήλωσε ο κ. Γαμβρίλης.

Παίρνοντας το λόγο ο CEO Αλ. Αντωνόπουλος αποκάλυψε ότι υπάρχουν επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ, ωστόσο και αυτά αναμένουν να λήξει το μέγα ζήτημα που δεν είναι άλλο από το deal με τους εταίρους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος κατά την τρέχουσα περίοδο είναι οι συνθήκης περιορισμένης ρευστότητας λόγω της εκροής καταθέσεων και της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA», υπογράμμισε ο CEO και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη στήριξη των νομισματικών πολιτικών της ΕΚΤ.»

O ίδιος πρόσθεσε πως «στόχος της Attica Bank, της μόνης εισηγμένης μη συστημικής τράπεζας στη χώρα μας, χωρίς συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιο της, είναι να συμμετάσχει και να συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αύξηση της ρευστότητας και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στους τομείς των υποδομών/ κατασκευών, της ενέργειας, των εξαγωγών και του τουρισμού, αλλά κυρίως υποστηρίζοντας τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον πυρήνα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

«Το 2013 η Τράπεζα κατάφερε να ανακεφαλοποιηθεί με δικά της μέσα, παραμένοντας αυτόνομη. Τώρα, το 2015, με τη στήριξη του βασικού μετόχου και των λοιπών μετόχων μας, θα τα καταφέρουμε και πάλι, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τις ενέργειες μας για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Δυο ξένα funds

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr ενδιαφέρον για να μπουν στην ΑΜΚ έχουν εκφράσει δυο ξένα επενδυτικά funds,ενώ το ΤΣΜΕΔΕ, αν χρειαστεί, θα καλύψει ποσοστό άνω του 51% της ΑΜΚ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα δυο funds συν το ΤΣΜΕΔΕ αναμένεται να καλύψουν ποσοστό ανω του 75% της επικείμενης ΑΜΚ.

 

*** Αναλυτικά οι ομιλίες των Γαμβρίλη και Αντωνόπουλου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v