Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΟΝ: Στόχος η αύξηση 10% στις πωλήσεων φέτος

Νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και ανάπτυξη των θυγατρικών του εξωτερικού αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο το φετινό κύκλο εργασιών. Στο στόχαστρο της εισηγμένης η επέκταση και σε άλλη χώρα του εξωτερικού.

ΕΛΤΟΝ: Στόχος η αύξηση 10% στις πωλήσεων φέτος

Την αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10% τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό έχει θέσει ως φετινό στόχο η διοίκηση της Ελτον Χημικά, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κ. Νέστορα Παπαθανασίου κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η βελτίωση των επιδόσεων κατά περίπου 10% στην εγχώρια αγορά -παρά τα έντονα προβλήματα και την κάμψη που εμφανίζει- προέρχεται από τη διεύρυνση μεριδίων αγοράς και από την επέκταση της προϊοντικής γκάμας.

Ενδεικτικά μέσα στο 2015 αναμένεται να συμβάλλουν θετικά:

• Κατά τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ η δραστηριοποίηση για πρώτη φορά φέτος στην εμπορία-διανομή πλαστικών πρώτων υλών.
• Κατά ένα εκατ. ευρώ η δραστηριότητα στο χώρο των ψυκτικών υγρών που ξεκίνησε το 2014.
• Και κατά τρία εκατ. ευρώ η συνεργασία με την εταιρεία Ύψιλον (Δεκέμβριος 2014), αποτέλεσμα της οποίας είναι η Ελτον Χημικά να αποκτήσει πλήρη γκάμα προϊόντων στην αγορά των αγροτικών εφοδίων.
• Αντίθετα, αναμένονται απώλειες τζίρου 1-2 εκατ. ευρώ από τις άλλες δραστηριότητες λόγω της γενικότερης κρίσης που πλήττει την εγχώρια οικονομία.

Αύξηση πωλήσεων κατά 10% προβλέπεται να σημειώσουν και οι θυγατρικές του εξωτερικού, με τις εταιρείες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να φαίνεται πως θα ξεπεράσουν το προαναφερόμενο ποσοστό, σε αντίθεση με εκείνη της Σερβίας που ενδεχομένως να υποχρεωθεί σε μικρή υστέρηση.

Πάντως, οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις του Ομίλου κυμαίνονται γύρω στο 30% των συνολικών, ενώ στο στόχαστρο της εισηγμένης είναι η επέκταση και σε άλλη χώρα του εξωτερικού, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει σε μία τουλάχιστον περίπτωση.

Ο κ. Παπαθανασίου επίσης χαρακτήρισε την ρευστότητα του Ομίλου πολύ ισχυρή, τονίζοντας την προσοχή που δίδεται στο μέτωπο των πιστώσεων προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές επισφάλειες.

Επίσης, ο πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε πως η εισηγμένη δεν αντιμετωπίσει αξιοσημείωτες επιπτώσεις από τη στάση των ξένων προμηθευτών εξ' αιτίας της κατάστασης στη χώρα, λόγω των μακροχρόνιων σχέσεων που έχει με αυτούς και την ανυπαρξία οποιασδήποτε ληξιπρόθεσμης υποχρέωσης.

«Το μόνο που είδαμε ήταν κάποιοι λίγοι μικρομεσαίοι να ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Τίποτε παραπάνω».

Να σημειωθεί πως κατά την χθεσινή γενική συνέλευση καταψηφίστηκε -όχι ομόφωνα ακόμη και μεταξύ των μελών της οικογένειας Παπαθανασίου- η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή, με μέλος του διοικητικού να εξηγεί πως «κάτω από τις δεδομένες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, πιστεύω πως η εταιρεία δεν θα έπρεπε να στερηθεί ρευστότητας, που υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χρειαστεί στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v