Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon Hellas: «Χοντρές» κόντρες με τις τράπεζες

Η υγιής λειτουργικά εισηγμένη εταιρεία αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας μετά το κούρεμα των ομολόγων από το PSI και το «δεν πληρώνω» του ελληνικού δημοσίου. Δικαστικές διαστάσεις παίρνουν οι διαφορές της με τις τράπεζες.

Medicon Hellas: «Χοντρές» κόντρες με τις τράπεζες

Σε σκληρές κόντρες με τις πιστώτριες τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν λάβει και τη δικαστική οδό (η εκδίκαση αναμένεται το 2017), βρίσκεται η Medicon Hellas.

Η εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά των διαγνωστικών προϊόντων στο χώρο της υγείας, επλήγη καίρια το 2012 όταν μέσα από τη διαδικασία του PSI είχαν κουρευτεί ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 24 εκατ. ευρώ που είχε λάβει υποχρεωτικά έναντι απαιτήσεων της προς τα κρατικά νοσοκομεία και το ελληνικό δημόσιο γενικότερα.

Το συγκεκριμένο «κούρεμα» είχε ως αποτέλεσμα να μην αποπληρωθεί ο τραπεζικός δανεισμός, ο οποίος μάλιστα συνοδεύεται από υψηλά επιτόκια και απομυζά την εισηγμένη κάθε χρόνο με μεγάλα ποσά.

Χαρακτηριστική είναι αναφορά κύκλων προσκείμενων στη διοίκηση της εισηγμένης: «Ενώ λειτουργικά ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε μια πολύ υγιής εταιρεία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσμενής στο μέτωπο της ρευστότητας.

Μέχρι και πέρυσι καταφέρναμε να καταβάλουμε στις τράπεζες τόκους 1,8 εκατ. ευρώ το χρόνο, χωρίς όμως να αποπληρώνουμε κεφάλαιο. Δουλεύαμε μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τόκους στις τράπεζες. Φέτος, σταματήσαμε να καταβάλουμε και τόκους, καθώς τόσο τα κρατικά νοσοκομεία, όσο και ο ΕΟΠΥΥ καθυστερούν τις πληρωμές τους με αποτέλεσμα να μας οφείλουν πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία κυμαίνονται στα 15 εκατ. ευρώ...

Δεν πληρώνουμε τους τόκους, επειδή δεν πληρωνόμαστε από το δημόσιο και επειδή έχουμε ως προτεραιότητα να επιβιώσει η εταιρεία. Το κακό είναι πως οι τράπεζες συμπεριφέρονται στην εταιρεία όπως οι ξένοι δανειστές στην Ελλάδα!

Παρόλα αυτά, η Medicon Hellas εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά μερίδια σε μια φτωχή πλέον αγορά, που έχει υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με το παρελθόν. Παρόλα αυτά, έχουμε προσαρμοστεί αποτελεσματικά, έχουμε κάνει θυσίες, περικόψαμε δαπάνες και θα μπορούσαμε κάλλιστα να ανταπεξέλθουμε, αν δεν υπήρχε το ζήτημα του κουρέματος των κρατικών ομολόγων που κατείχαμε.

Θέλω και πάλι να τονίσω πως η απόκτηση των ομολόγων αυτών δεν έγινε κατόπιν κάποιας επενδυτικής μας επιλογής, αλλά μας δόθηκαν υποχρεωτικά έναντι οφειλών που είχε το δημόσιο προς εμάς».

Να σημειωθεί τέλος πως στις 13 Αυγούστου θα γίνει η εκποίηση κλασματικών υπολοίπων 312 κοινών μετοχών μέσα από την Euroxx Χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v