Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο του Κατάρ το 100% της Finansbank

Ο μόνιμος μνηστήρας της Finansbank, η Qatar National Bank, και το προφίλ των υπόλοιπων τριών ενδιαφερομένων. Η λογιστική αξία της τράπεζας, οι εκτιμήσεις για το τίμημα και πόσο θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο στόχαστρο του Κατάρ το 100% της Finansbank

Τέσσερις τράπεζες, δύο εκ των οποίων τουρκικές, με βασικούς μετόχους την ισπανική BBVA και τη γαλλική BNP Paribas, φέρεται ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Finansbank, θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Η λογιστική αξία της Finansbank ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ και στόχος της Eθνικής Τράπεζας είναι το τίμημα να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, για τα δεδομένα της τουρκικής οικονομίας.

Η διαδικασία, με βάση τις πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα, το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου, όταν και η διοίκηση της Εθνικής θα γνωρίζει τόσο τον τελικό λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών, όσο και τους τρόπους κάλυψής του.

Βασικός διεκδικητής της Finansbank εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank), η οποία είχε εκδηλώσει και τον Μάρτιο του 2013 το ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου όμως των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής. Ωστόσο το deal δεν καρποφόρησε, καθώς η Αθήνα επιδίωκε την πώληση ποσοστού μεταξύ 25-30% και όχι του 100%.

Πλην της Qatar National Bank, υποψήφιοι μνηστήρες για τη Finansbank εμφανίζονται η Fiba Bank (του Fiba Group) και η Garanti Bank, με βασικό μέτοχο την ισπανική BBVA. Φήμες αναφέρουν ότι στο παζλ των υποψηφίων προστίθεται και η γαλλική BNP Paribas, η οποία διαθέτει παρουσία στην τουρκική αγορά μέσω της Turkish Economy Bank.

Όσο για τον ολλανδικό όμιλο της ING, σύμφωνα με πηγές, βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση της θυγατρικής της HSBC στην Τουρκία, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Fiba Bank καθώς ο ιδιοκτήτης της είναι ο κ. Ozyegin, ο οποίος το 2006 πούλησε τη Finansbank στον όμιλο της Eθνικής Τράπεζας.

Στήριξη κεφαλαίων

Η εξέταση της πώλησης του συνόλου των μετοχών της Finansbank αποτελεί, σύμφωνα με πηγές της Eθνικής Τράπεζας, μία εκ των εναλλακτικών λύσεων ενόψει της ανακεφαλαιοποίησής της.

Η αρχική συμφωνία με τους θεσμούς και συγκεκριμένα με την DG com προέβλεπε αρχικά τη διάθεση του 40% των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής.

Ωστόσο, η νέα ανακεφαλαιοποίηση ενδεχομένως να αλλάξει το δεδομένα, σε συνδυασμό με τη χρόνια επιδίωξη των υποψήφιων αγοραστών να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών της τουρκικής τράπεζας.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως αν πουληθεί το 100% των μετοχών της Finans, ίσως η Εθνική καταφέρει να καλύψει ακόμη και το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, σίγουρα πάντως θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v