ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην πρώτη τριάδα των deals του αραβικού Κόλπου

Η συμφωνία των 320 εκατ. ευρώ στο Κατάρ τον περασμένο μήνα εκτόξευσε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην πρώτη τριάδα του Κόλπου, με βάση τις συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο. Χθες ανακοίνωσε και τέσσερα νέα έργα στην ίδια περιοχή, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην πρώτη τριάδα των deals του αραβικού Κόλπου

Την τρίτη μεγαλύτερη σύμβαση, για τον μήνα Σεπτέμβριο, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου υπέγραψε η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με τις Gulf Consolidated Contractors και Wade Adams Contracting.

Η σύμβαση των 340 εκατ. δολαρίων (περί τα 320 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή έργων υποδομής στη βιομηχανική περιοχή της Ντόχα στο Κατάρ συμπληρώθηκε από τέσσερις άλλες συμβάσεις, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν χθες από την εισηγμένη τεχνική εταιρεία.

Η σημαντική ενίσχυση του ανεκτελέστου υπολοίπου των υπογεγραμμένων συμβάσεων ήρθε σε μια περίοδο απόλυτης ανομβρίας στην ελληνική αγορά δημοσίων έργων, η οποία είναι για μήνες κλινικά νεκρή.

Εκτός από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών της, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της J&P ΑΒΑΞ, έχουν ανακοινώσει πως επιχειρούν να ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Στόχος η αναπλήρωση των χαμένων εσόδων από την Ελλάδα, καθώς στη διάρκεια του τελευταίου έτους προχώρησαν ελάχιστοι διαγωνισμοί στη χώρα μας. 

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το εξειδικευμένο διαδικτυακό περιοδικό για τις κατασκευές στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, Construction Week Online, η μεγαλύτερη σύμβαση (653 εκατ. δολάρια) για τον Σεπτέμβριο υπεγράφη από την εταιρεία ακινήτων Nakheel και αφορούσε στην ανάπτυξη κατοικιών στο συγκρότημα Nad al Sheba στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κοινοπραξία της γαλλικής Bouygues με την Urbacon Trading & Contracting υπέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη σύμβαση του Σεπτεμβρίου, ύψους 619 εκατ. δολαρίων, για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στο Κατάρ.

Εκτός από το μεγάλο έργο στο Κατάρ, η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε χθες και την υπογραφή συμβάσεων για τέσσερα επιπλέον έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ, στο Μπαχρέιν και στο Άμπου Ντάμπι. Στο Μπαχρέιν η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή και συντήρηση συγκροτήματος 832 κατοικιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Affordable & Social Housing» (Προσιτή & Κοινωνική Στέγαση). Το έργο αναπτύσσεται σε έκταση 321.350 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Επίσης στο Μπαχρέιν, η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή αποχετευτικού έργου προϋπολογισμού περίπου 23 εκατ. ευρώ, ως επικεφαλής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει και η εταιρία CGCE Abu Dhabi. Το έργο περιλαμβάνει βασικό δίκτυο αποχέτευσης (συνολικού μήκους 1.760 μ.) καθώς και δίκτυο επεξεργασμένων λυμάτων (συνολικού μήκους 9.100 μ.) για την εξυπηρέτηση των νησιών Al Madina, Al Shamaliya (AMAS).

Επιπλέον, η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε δύο νέα έργα στο Άμπου Ντάμπι, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 32 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν την κατασκευή ενός πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος κι ενός γενικού νοσοκομείου επιφάνειας 32.000 τ.μ.

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v