Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΝΕΚ: Επιστροφή στην κερδοφορία το εννεάμηνο

Κύκλο εργασιών 125,8 εκατ. ευρώ, EBITDA σημαντικά αυξημένα στα 23,7 εκατ. και κέρδη ύψους 2,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11 εκατ. πέτυχε στο εννεάμηνο του 2015 ο όμιλος ΑΝΕΚ. Ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και τα αποτελέσματα της μητρικής.

ΑΝΕΚ: Επιστροφή στην κερδοφορία το εννεάμηνο

Κέρδη έναντι ζημιών εμφάνισε στο εννεάμηνο της χρήσης 2015 η ANEK, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το εννεάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε σε 125,8 εκατ. ευρώ έναντι 137,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής κυμάνθηκε στα 109,7 εκατ. έναντι 120,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 34,5 εκατ. ευρώ έναντι 24,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2014, ενώ για την εταιρεία ανήλθαν σε 29,9 εκατ. έναντι 19,5 εκατ. ευρώ.

Το κόστος πωληθέντων του ομίλου παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με τη συγκρίσιμη περίοδο, κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών των καυσίμων, και διαμορφώθηκε σε 91,3 εκατ. ευρώ από 113,4 εκατ., ενώ σε επίπεδο εταιρίας μειώθηκε σε 79,8 εκατ. από 101,1 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 23,7 εκατ. έναντι 9,9 εκατ. ευρώ, καθώς και της μητρικής, που διαμορφώθηκαν σε 21,3 εκατ. έναντι 8,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014.

Τέλος, τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το εννεάμηνο του 2015 διαμορφώθηκαν σε κέρδη 2,4 εκατ. έναντι ζημιών 11 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής ανήλθαν σε κέρδη 1,5 εκατ. έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο.

Η διοίκηση του ομίλου, με συγκεκριμένες κινήσεις, έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει τα τελευταία έτη. Ενέργειες όπως η συμμετοχή σε κοινοπραξία, η αποδοτικότερη διαχείριση πλοίων και δρομολογίων, οι έκτακτες ναυλώσεις κ.λπ., σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των καυσίμων, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους και σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας του ομίλου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η βελτίωση αυτή έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της μητρικής, καθιστώντας εφικτό στο προσεχές διάστημα να επέλθει συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες.

Οι στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης του ομίλου επικεντρώνονται πλέον στη διατήρηση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της μητρικής. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν την αναγκαία συνθήκη ώστε ο όμιλος να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, διατηρώντας έτσι τη συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά του στον κλάδο της ακτοπλοΐας και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του 2015 ο όμιλος της ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

*Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ΑΝΕΚ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v