Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Μπαράζ επαφών για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων

Την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν οι επαφές με τους ξένους επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Θετικά τα πρώτα μηνύματα. Στις 3 Δεκεμβρίου ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με δικαίωμα υπέρ των παλαιών μετόχων. Τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Attica Bank: Μπαράζ επαφών για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων

Μπαράζ επαφών με επενδυτές στην Νέα Υόρκη πραγματοποιούν τα στελέχη της διοίκησης της Attica Bank, ενώ τις επόμενες ώρες οι συναντήσεις θα μεταφερθούν στο Λονδίνο και πηγές περιγράφουν το κλίμα ως θετικό.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 748,74 εκατ. ευρώ, ποσό που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο των stress tests, θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, στις 3 Δεκεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη των επαφών τονίζουν στο Εuro2day.gr ότι «ο στόχος της κάλυψης του συνόλου των αναγκών δεν είναι ανέφικτος, καθώς η διαφορά μεταξύ του βασικού σεναρίου και τους δυσμενούς είναι μικρή, μόλις 154 εκατ ευρώ». Μάλιστα, υποστηρικτικά στο τιτάνιο έργο της Αttica Bank συμβάλλει, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών. «Μπορεί τα book building των άλλων τραπεζών -όχι όλων- να πέρασαν από διακυμάνσεις καθώς δεν είχε κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ωστόσο το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και δημιούργησε μία θετική επενδυτική συμπεριφορά».

Το σίγουρο...

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσει η Αttica Bank απρόσκοπτα την πορεία της είναι η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου, δηλαδή των 584 εκατ. ευρώ, με ιδιωτικά κεφάλαια. Το εξασφαλισμένο σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου είναι τα κεφάλαια ύψους 298 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βάλει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο βασικός μέτοχος της Αttica Bank, το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που κατέχει το 50,64% της τράπεζας.

Από αυτή την αφετηρία μέχρι την εκπλήρωση του στόχου της συγκέντρωσης των 584 εκατ. ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια, η τράπεζα πρέπει πάση θυσία να βρει από ιδιώτες επενδυτές (Έλληνες και ξένους) 286 εκατ. ευρώ! Κι αυτό, προκειμένου να καλύψει το βασικό σενάριο και να αποφύγει οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Και τα σενάρια...

Στην περίπτωση που η Αttica Bank καταφέρει να καλύψει τα 584 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, τότε το εναπομείναν ποσό έως τα 748 εκατ. ευρώ (σ.σ. το ύψος του δυσμενούς σεναρίου) θα καλυφθεί από τη δεξαμενή των 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαφορά από τα base στο adverse scenario ανέρχεται σε 154 εκατ. ευρώ. Μολονότι ο στόχος της κάλυψης του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών είναι δύσκολος, πηγές υποστηρίζουν πως «η διαφορά είναι μικρή και διαχειρίσιμη, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα στις επαφές με τους ξένους επενδυτές».

Στην περίπτωση, όμως, που η τράπεζα δεν καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου με ιδιωτικά κεφάλαια, τότε θα ενεργοποιηθούν άλλου τύπου λύσεις. Είτε θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το «άρρωστο» κομμάτι του οποίου οδηγήθηκε σε εκκαθάριση και το νέο Ταμιευτήριο λειτούργησε αυτόνομα μέχρι να πωληθεί, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων η τράπεζα θα σπάσει σε δύο μέρη, το καλό θα πουληθεί αυτόματα και το κακό θα περάσει σε εκκαθάριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v