Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κούρεμα πάνω από 70% στις προνομιούχες!

Εκδόθηκε η ΠΥΣ για το burden sharing στην Εθνική. Το μεγαλύτερο κούρεμα στις προνομιούχες του Δημοσίου. Ακολουθούν υβριδικά, προνομιούχες Αμερικής και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Χωρίς κούρεμα και με δεδουλευμένους τόκους τα senior bonds.

ΕΤΕ: Κούρεμα πάνω από 70% στις προνομιούχες!

Με κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας, που φθάνει το 71%, μετατρέπονται σε νέες κοινές μετοχές Εθνικής Τράπεζας οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου αξίας 1,35 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων κατανομής βαρών (burden sharing) πριν τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης.

Χθες το βράδυ εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία καθορίζεται ο συντελεστής μετατροπής για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και τα λοιπά κεφαλαιακά μέσα, οι κάτοχοι των οποίων δεν τα αντάλλαξαν οικειοθελώς κατά τη διαδικασία της κατανομής βαρών (burden sharing) στην Εθνική Τράπεζα.

Η ΠΥΣ προβλέπει ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μετατρέπονται σε κοινές μετοχές, με κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας κατά 71%. Ακολουθούν με κούρεμα 70% οι υβριδικοί τίτλοι και οι προνομιούχες μετοχές Αμερικής.

Στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης το κούρεμα περιορίζεται στο 25%. 

Αντίθετα, χωρίς κούρεμα αλλά με λήψη δεδουλευμένων τόκων μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές οι εναπομείνασες 750 χιλ. ομολογίες κύριας εξασφάλισης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr. Τόσο τα ομόλογα μειωμένης όσο και τα κύριας εξασφάλισης λαμβάνουν δεδουλευμένους τόκους.

Μόνο κατόπιν της εφαρμογής του burden sharing, που προβλέπει ο 3864/2010, όπως ισχύει, είναι δυνατόν το ΤΧΣ να παράσχει κρατική ενίσχυση μέσω κοινών μετοχών (25%) και Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (ή «CoCos»).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v