Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Στόχος η πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ από ιδιώτες

Επιπρόσθετα κεφάλαια 151 εκατ. ευρώ ψάχνει η τράπεζα. Η διαδικασία δεσμευτικών προσφορών για τις αδιάθετες και πώς θα εξελιχθεί έως τις 18 Δεκεμβρίου. Στο 15% ο CET I μετά την άντληση 597 εκατ. ευρώ. Το ενδεχόμενο μερικής κάλυψης της ΑΜΚ.

Αττικής: Στόχος η πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ από ιδιώτες

Ικανοποίηση και αισιοδοξία ότι μπορεί πλέον να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επικρατεί στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, μετά την υπερκάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο.

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η τράπεζα, το ποσό που συγκεντρώθηκε από την εξάσκηση δικαιωμάτων, τις προεγγραφές και τις δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν μέχρι την Παρασκευή για κάλυψη αδιάθετων μετοχών ανέρχεται σε 597,3 εκατ. ευρώ.

Καλύπτει δηλαδή πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο (584 εκατ. ευρώ) και μικρό μέρος του δυσμενούς σεναρίου. Από την άσκηση δικαιωμάτων εγγραφής και προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές συγκεντρώθηκαν 496,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 384 εκατ. ευρώ είναι του ΤΣΜΕΔΕ. Άλλα 101,2 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από δεσμευτικές προσφορές για την κάλυψη αδιάθετων μετοχών.

Με back up τη συγκέντρωση κεφαλαίων που ανεβάζουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15% το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικής αποφάσισε την παράταση της ΑΜΚ έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να επιχειρηθεί η κάλυψη και των υπόλοιπων αδιάθετων μετοχών. Παράταση που όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr εγκρίθηκε από την ΤτΕ.

Τράπεζα και ανάδοχοι καλούνται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να συγκεντρωθούν περίπου 151 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί στο σύνολό της η αύξηση κεφαλαίου (748,7 εκατ. ευρώ).

Στην παραπάνω προσπάθεια η Αττικής έχει τη συμπαράσταση της κυβέρνησης αλλά και του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, καθώς και τώρα, όπως και το 2013, προκρίνεται η ανάγκη να παραμείνει μια εμπορική τράπεζα εκτός ΤΧΣ.

Αν στις 18 Δεκεμβρίου η Αττικής δεν έχει καλύψει το σύνολο της ΑΜΚ μέσω διάθεσης αδιάθετων μετοχών, το Διοικητικό της Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει, όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, επί των εξής σεναρίων:

Λήψη κρατικής βοήθειας. Η τράπεζα μπορεί να αιτηθεί τη λήψη κρατικής βοήθειας. Εφόσον το αίτημα εγκριθεί, το ΤΧΣ θα καλύψει έως την 31.12.2015 το υπολειπόμενο ποσό μέχρι τα 748 εκατ. ευρώ, μέσω συνδυασμού λήψης αδιάθετων κοινών μετοχών και έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

Προληπτική ανακεφαλαιοποίηση. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα, η τράπεζα να μην αιτηθεί κρατικής ενίσχυσης και να ζητήσει να εγκριθεί μερικώς η αύξηση κεφαλαίου έως το ποσό που έχει συγκεντρωθεί. Με δεδομένο ότι θα έχει υπερκαλυφθεί το βασικό σενάριο, η τράπεζα θα αιτηθεί να της δοθεί χρόνος (σ.σ. τρεις μήνες) για να καλύψει και τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

Αν οι εποπτικές αρχές αποδεχθούν το αίτημα, θεωρούν τη μερικώς καλυφθείσα ΑΜΚ ως επαρκές προληπτικό εποπτικό μέτρο, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός για την αύξηση του ποσοστού του ΤΣΜΕΔΕ ως αποτέλεσμα μερικής κάλυψης της ΑΜΚ.

Προτεραιότητα πάντως της τράπεζας παραμένει η πλήρης κάλυψη της αύξησης, μέσω της συγκέντρωσης επιπρόσθετων 151 εκατ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου. Στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να συμβάλουν ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες με θέμα την αγορά αδιάθετων μετοχών της Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v