Ιατρικό: ”Έκλεισε” ομολογιακό 120 εκατ. ευρώ

Ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας και ύψους 120 εκατ. ευρώ σύναψε η Ιατρικό Αθηνών με τις τράπεζες Εθνική, EFG Eurobank και Alpha Bank αναχρηματοδοτώντας τον υφιστάμενο δανεισμό της και εξασφαλίζοντας δυνατότητα επέκτασής του έως τα 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση νέων επενδύσεων. Τα σχέδια για Διαβαλκανικό, ΣΔΙΤ και Παιανία.

Ιατρικό: ”Έκλεισε” ομολογιακό 120 εκατ. ευρώ
Ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας και ύψους 120 εκατ. ευρώ σύναψε η Ιατρικό Αθηνών με τις τράπεζες Εθνική, EFG Eurobank και Alpha Bank αναχρηματοδοτώντας τον υφιστάμενο δανεισμό της και εξασφαλίζοντας δυνατότητα επέκτασής του έως τα 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Τα 114,5 εκατ. ευρώ από το νέο ομολογιακό διατέθηκαν για την αποπληρωμή του ανεξόφλητου μέρους του κοινοπρακτικού δανείου που είχε συνάψει το 2001 η Ιατρικό και του συνόλου των βραχυπρόθεσμων δανείων της (μαζί με τις δόσεις μακροπρόθεσμων πληρωτέων κατά το επόμενο 12μηνο).

Με βάση τη σύμβαση η Ιατρικό έχει το δικαίωμα να ζητήσει επέκταση του ομολογιακού δανείου και να λάβει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιήσει για επενδύσεις.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν θα οριστικοποιηθεί μετά τη σύνταξη του πενταετούς επιχειρησιακού πλάνου της το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με την Asklepios και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του α΄ 15νθημέρου του Οκτωβρίου.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι το επιχειρησιακό πλάνο θα διέπεται από τρεις άξονες: Επενδύσεις για παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών, επέκταση στα Βαλκάνια και συμμετοχή στα έργα ΣΔΙΤ.

Διαθέτοντας πλέον 800 κλίνες στην Αθήνα –συμπεριλαμβανομένων των 200 ριζικά ανακαινισμένων στις κλινικές Δάφνης και Περιστερίου– και 400 στη Θεσσαλονίκη το Ιατρικό Αθηνών αποτελεί με απόσταση την ηγέτιδα δύναμη στον τομέα των υπηρεσιών γενικής κλινικής.

Η Κλινική Περιστερίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της κατά τις προσεχείς ημέρες, ενώ αυτή της Δάφνης προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Τα σχέδια για Διαβαλκανικό, ΣΔΙΤ και Παιανία

Οι νέες επενδύσεις της Ιατρικό Αθηνών στην Ελλάδα θα είναι ως εκ τούτου συμπληρωματικές στις υφιστάμενες δραστηριότητές της.

Έτσι στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης όπου το Ιατρικό διατηρεί οικόπεδο εκμεταλλεύσιμο έκτασης 35 στρεμμάτων εξετάζεται να αναπτυχθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες θα εξυπηρετούν πέραν της Β. Ελλάδας και άτομα υψηλής οικονομικής επιφάνειας από τις γειτονικές βαλκανικές αγορές.

Στην Παιανία και στο ακίνητο 120 στρεμμάτων το Ιατρικό εξετάζει μεταξύ άλλων και την ανέγερση γενικής και μαιευτικής κλινικής που θα εξυπηρετεί την αλματωδώς αναπτυσσόμενη περιοχή των Μεσογείων, η οποία και δεν διαθέτει αντίστοιχες υποδομές.

Πολύτιμη αναμένεται να είναι η συμβολή του γερμανικού ομίλου Asklepios στην ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας από το Ιατρικό λόγω της σημαντικής τεχνογνωσίας του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ομίλου υγείας.

Σε συνεργασία με το Asklepios το Ιατρικό θα συμμετάσχει και στη διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ, εκ των οποίων τα πρώτα δύο θα είναι η κατασκευή ογκολογικού και παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός αφορά μόνο στην κατασκευή και όχι στη διαχείριση των κλινικών, τομέας στον οποίο εξειδικεύεται η Asklepios.

Τέλος, στα Βαλκάνια το Ιατρικό θα προχωρήσει στην ενίσχυση αρχικά του δικτύου διαγνωστικών κέντρων με προτεραιότητα στην αγορά της Ρουμανίας (λειτουργούν ήδη δύο και τον Σεπτέμβριο ανοίγει τρίτο στο Πλοέστι) και εφόσον οι συνθήκες ωριμάσουν θα εξετάσει και τη δημιουργία κλινικών.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v