Aλουμίνιο-ΔΕΗ: Το σκεπτικό της απόφασης της Επ. Ανταγωνισμού

H Eπιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφασή της για το Αλουμίνιο υιοθέτησε τις θέσεις της βιομηχανίας για εξατομικευμένα τιμολόγια ρεύματος. Προωθείται τρίμηνη διαπραγμάτευση, που θα γίνει με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Aλουμίνιο-ΔΕΗ: Το σκεπτικό της απόφασης της Επ. Ανταγωνισμού

Η αποδοχή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των πάγιων θέσεων της ενεργοβόρας βιομηχανίας για εφαρμογή εξατομικευμένων τιμολογίων εκ μέρους της ΔΕΗ αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η αντιμετώπιση από την τελευταία των βιομηχανικών καταναλωτών-πελατών της αντίκειται στο κανονιστικό πλαίσιο και στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας.

Η απόφαση της Επιτροπής ανταγωνισμού για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλίσκει το Αλουμίνιο της Ελλάδος εκδόθηκε μετά από προσφυγή της εταιρείας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν ένα χρόνο και αφού η ΔΕH είχε αποφασίσει να διακόψει την τροφοδοσία της βιομηχανίας με ηλεκτρικό, επειδή υπήρχε διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είχε προηγηθεί στο τέλος του 2013 η απόφαση της διαιτησίας, στην οποία οι δύο πλευρές προσέφυγαν με την υπογραφή συνυποσχετικού, η οποία επίσης δικαίωνε το Αλουμίνιο (τιμή περίπου 36 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες συν έξι ευρώ ρυθμιζόμενες χρεώσεις).

Ωστόσο παρά το ότι η ΔΕH συμφώνησε στην προσφυγή στη διαιτησία, με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη διαιτητική απόφαση ως βάση διαπραγμάτευσης προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το μέλλον (μετά το 2013 καθώς η απόφαση της διαιτησίας κάλυπτε το διάστημα 2010-13) και έτσι στην ουσία ουδέποτε διαπραγματεύθηκε με τον μεγαλύτερο και ίσως παλαιότερο βιομηχανικό της πελάτη.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ΔΕH αποδέχτηκε να αποσύρει την απειλή της προς το Αλουμίνιο ότι θα διακόψει να το τροφοδοτεί με ηλεκτρικό. Επίσης, ότι θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με το Αλουμίνιο λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ορίζουν ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και οι Βασικές Αρχές Τιμολόγησης, προτείνοντας εκ νέου τιμολόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σκεπτικό της απόφασης ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι όροι και οι χρεώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους μεγάλους καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά-εξατομικευμένα χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη.

Επίσης ότι η ΔΕH θα πρέπει να διαπραγματεύεται συμμορφούμενη με την αρχή που περιλαμβάνεται στον ισχύοντα κώδικα προμήθειας και έχει ενσωματωθεί στην απόφαση της διαιτησίας.

Πιο απλά, η ΔΕH θα πρέπει να τιμολογεί με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή. Μάλιστα σημειώνει με έμφαση ότι η μονομερής τιμολόγηση που δεν λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του Αλουμίνιου (σταθερό υψηλό φορτίο όλο το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο), τα οποία επιπλέον είναι ευνοϊκά για το Σύστημα, δεν συνιστούν πρακτικές συμβατές με το κανονιστικό πλαίσιο, τις αρχές της αναλογικότητας κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕH δεσμεύτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Αλουμίνιο θα διαρκέσουν τρεις μήνες, ενώ θα τηρούνται και πρακτικά.

Αναφορικά με το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ευρέως η ΔΕH, ότι το Αλουμίνιο θα μπορούσε να βρει άλλον προμηθευτή, η απόφαση αποδέχεται ότι το Αλουμίνιο είναι ενεργειακά εξαρτημένο από τη ΔΕH. Αποδέχεται δηλαδή το σκεπτικό προηγούμενης απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του 2012, η οποία ανέφερε ότι η ΔΕH είναι ο μοναδικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτροπαραγωγή από εγχώριους λιγνίτες και υδροηλεκτρικά.

Το γεγονός αυτό καθιστά τη ΔΕH τον μοναδικό προμηθευτή για την τροφοδοσία βιομηχανιών με τα χαρακτηριστικά του Αλουμίνιου (η πρόσβαση στους λιγνίτες κ.λπ.), ενώ προσφέρει στη ΔΕH ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων προμηθευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v