Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφοί Κορδέλλου: Ισχυρή άμυνα κόντρα στη συγκυρία

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, η εισηγμένη εταιρεία έκλεισε το 2015 με οριακές απώλειες στον όγκο πωλήσεων και με θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Αφοί Κορδέλλου: Ισχυρή άμυνα κόντρα στη συγκυρία

Σε οριακές μόλις απώλειες όγκου πωλήσεων και σε μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησης κύκλου εργασιών (λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών χάλυβα σε διεθνές επίπεδο) υποχρεώθηκε το 2015 η εισηγμένη Αφοί Κορδέλλου, παρά τη γενικότερη αρνητική συγκυρία και κόντρα στις επιπτώσεις των capital controls.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα (οι άλλοι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου είναι οι εισηγμένες Ελαστρον, ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος), η οριακή αυτή υποχώρηση του όγκου των πωλήσεων εστιάζεται στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης και ειδικότερα οφείλεται στη συγκράτηση που επέδειξε η διοίκηση της Αφοί Κορδέλλου κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, μέχρις ότου αυξηθεί η ορατότητα στην αγορά.

Αντίθετα, κατά το τελευταίο τέταρτο της χρονιάς, οι επιδόσεις υπερέβησαν τις αντίστοιχες της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

«Παρά τα μεγάλα εμπόδια, μέσα στο 2015 καταφέραμε να σημειώσουμε θετικό EBITDA, που είναι ικανοποιητικό τηρουμένων των αναλογιών, να διευρύνουμε το μερίδιο αγοράς μας και να διατηρήσουμε τις καλές μας σχέσεις με τις τράπεζες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ποιες όμως είναι οι προοπτικές της εισηγμένης εταιρείας για το νέο έτος;

Αναμφίβολα, ο κλάδος εμπορίας σιδήρου-χάλυβα έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, με τη ζήτηση να έχει υποχωρήσει κατακόρυφα. Ως αποτέλεσμα, σημαντικό τμήμα της υπάρχουσας παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου παραμένει αναξιοποίητο και λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, τα ποσοστά μικτού κέρδους διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, τα μικτά κέρδη των εταιρειών του κλάδου συμπιέζονται και σε απόλυτα μεγέθη για έναν επιπλέον λόγο, που είναι η δραστική μείωση της τιμής του χάλυβα στις διεθνείς αγορές.

Παρ' όλα αυτά, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του 2016: «Έχουμε κλείσει ορισμένες καλές δουλειές που θα επηρεάσουν την πορεία των πρώτων μηνών και επιπλέον ακούγεται ότι θα τρέξουν κάποια έργα του κατασκευαστικού κλάδου μέσα στη χρονιά. Βέβαια, πολλά θα κριθούν και από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, όπως αυτή θα εξελιχθεί μέσα στο 2016», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Στο εννεάμηνο του 2015, η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών 24,57 εκατ. ευρώ (έναντι 27,39 εκατ.), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 887 χιλ. ευρώ (έναντι 1,445 εκατ.), ΕΒΙΤ +353 χιλ. ευρώ (έναντι 941 χιλ.) και ζημίες προ φόρων 892 χιλ. έναντι ζημιών 393 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονταν σε 19,04 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v