Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Στο τραπέζι επεκτατικά σχέδια

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Δημήτρης Πολύχρονος μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία του 2015, το θετικό φετινό ξεκίνημα και τις σκέψεις για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας από το 2017 και μετά.

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Στο τραπέζι επεκτατικά σχέδια

Μετά την επαναλειτουργία του κλωστηρίου στη Ναύπακτο στις αρχές του 2014, οι πωλήσεις της εταιρείας σημειώνουν σταδιακή άνοδο και η διοίκηση της εισηγμένης μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει από το 2017 σε επένδυση που θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου κ. Δημήτρης Πολύχρονος:

«Ήταν λογικό να σημειώσουμε πέρυσι πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, γιατί η επανεκκίνηση του εργοστασίου έγινε το 2014, έτος κατά το οποίο η ανάπτυξη των εργασιών μας υπήρξε σταδιακή.

Το θετικό όμως είναι πως πέρα από την αναμενόμενη άνοδο του 2015, έχουμε και φέτος ένα θετικό ξεκίνημα, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι».

Τα πράγματα ωστόσο θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα σε ό,τι αφορά στις τιμές πώλησης των νημάτων, ιδίως σε μια περίοδο όπου η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου είναι πολύ πιο ευνοϊκή σε σχέση με το παρελθόν.

«Το ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι να ανεβούν οι τιμές», υποστηρίζει ο κ. Πολύχρονος, συμπληρώνοντας: «Αυτό δεν έγινε στον βαθμό που θα θέλαμε, για διάφορους λόγους. Ένας είναι ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου παρασύρει και τα πολυεστερικά νήματα, που είναι ανταγωνιστικά των βαμβακερών. Επίσης, η Τουρκία, που είναι μεγάλος μας ανταγωνιστής, καταφέρνει πότε μέσα από την πτώση της ισοτιμίας της λίρας και πότε με άλλους τρόπους να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές.

Πράγματι, η βελτιωμένη συναλλαγματική ισοτιμία δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα τον κλάδο στον βαθμό που περιμέναμε. Ενδεχομένως, αλλαγές προμηθευτών να χρειάζονται χρόνο και να μη γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλω να ελπίζω ότι σιγά-σιγά θα υπάρξουν περισσότεροι αγοραστές που θα επαναφέρουν τις παραγγελίες τους σε Ευρωπαίους παραγωγούς».

Ποια όμως είναι τα μελλοντικά σχέδια και οι στόχοι της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου;

«Από το εγχείρημα της επανεκκίνησης του κλωστηρίου έχουν προκύψει κάποια πρώτα θετικά μηνύματα. Το ζητούμενο για μας τώρα είναι να προχωρήσουμε σε μια επένδυση που θα αύξανε την παραγωγική μας δυναμικότητα, θα περιόριζε τα γενικά μας έξοδα και θα μας έδινε τη δυνατότητα και για κάποια διαφοροποίηση στα προϊόντα μας.

Επενδύει όμως κάποιος νοήμων άνθρωπος τα λεφτά των μετόχων του στην Ελλάδα του 2016; Όλο λοιπόν το 2016 θα περιμένουμε να δούμε το πού θα πάει η αγορά, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της χώρας και τι θα γίνει στον χώρο του εμπορίου (τιμές βαμβακιού, συναλλαγματικές ισοτιμίες). Το αν θα πρέπει να προχωρήσουμε στην επένδυση ή όχι, θα το εξετάσουμε στη συνέχεια», καταλήγει ο κ. Πολύχρονος.

Το προφίλ της εταιρείας

Η μητρική εταιρεία διαθέτει μονάδα κλωστηρίου στη Ναύπακτο, ενώ μέσω θυγατρικών της δραστηριοποιείται στον χώρο των εκκοκκιστηρίων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκό πάρκο).

Στο εξωτερικό κατευθύνεται περίπου το 70% της παραγωγής του κλωστηρίου και το σύνολο του εκκοκκισμένου βάμβακος που παράγει η θυγατρική και δεν απορροφάται από το κλωστήριο της μητρικής.

Κατά το 2015 το εκκοκκιστήριο, που έκλεισε με θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, το φωτοβολταϊκό με καθαρό κέρδος και στο εγχείρημα της νηματουργίας υπήρξαν κάποια θετικά πρώτα δείγματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v