Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ προσφυγές κατά της πώλησης ΟΛΠ-ΟΛΘ

Οι προσφυγές ήταν κατά της απόφασης της διυπουργικής που περνούσε τις μετοχές των ΟΛΠ και ΟΛΘ στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ ώστε στη συνέχεια να πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ προσφυγές κατά της πώλησης ΟΛΠ-ΟΛΘ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσφυγές που είχαν καταθέσει φορείς του Πειραιά για την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ

Η προσφυγή ήταν κατά της απόφασης της διυπουργικής που περνούσε τις μετοχές των ΟΛΠ και OΛΘ στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει οι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η ΄Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου και στρεφόντουσαν κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι φορείς ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών του έτους 2014 για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών ΟΛΠ ΑΕ και OΛΘ ΑΕ.

Προηγουμένως, είχε προηγηθεί σύμβαση -η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3654/2008- με την οποία παραχωρήθηκε το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής του ΟΛΠ και OΛΘ, καθώς και το δικαίωμα σύναψης περαιτέρω παραχωρήσεων σε τρίτους, έναντι ανταλλάγματος.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) , με πέντε αποφάσεις (506 έως 510/2016 ) αποφάσεις απέρριψαν όλες τις προσφυγές των φορέων για τυπικούς λόγους, χωρίς να μπουν στην ουσία τις υπόθεσης.

Ειδικότερα, συμφωνα με το σκεπτικό του Δ΄' τμήματος οι προσφυγές ήταν εκπρόθεσμες, ενώ όπως επισημαίνεται δεν μπορεί να ακυρωθεί από το ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του OΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκειμένης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Τέλος, οι δικαστές έκριναν ότι οι φορείς που προσέφυγαν στον ΣτΕ εφόσον δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 για την δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v