Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου ετοιμάζει η Πειραιώς

Στόχος της διοίκησης η αποχώρηση 1.500 εργαζομένων. Το πρόγραμμα αναμένει την έγκριση του ΤΧΣ και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει να τρέχει από το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι σχεδιασμοί των συστημικών τραπεζών για μείωση προσωπικού.

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου ετοιμάζει η Πειραιώς

Σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο την αποχώρηση 1.500 εργαζομένων προχωρά άμεσα, στα τέλη Φεβρουαρίου, η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας τον «χορό» των νέων προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.

Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη καταθέσει την πρόταση της εθελουσίας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναμένει τη σχετική έγκριση.

Η δέσμευση της Πειραιώς να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 1.570 άτομα έως το τέλος του 2017 -από 14.370 σε 12.800 εργαζόμενους- υπάρχει στο πλάνο αναδιάρθρωσης που κατέθεσε η τράπεζα στην Κομισιόν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας, έτσι ώστε τα οφέλη από τη μείωση του λειτουργικού κόστους να αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του 2016. Ανάλογη εμπροσθοβαρή πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, τόσο στο μέτωπο του προσωπικού όσο και στο μέτωπο του δικτύου των καταστημάτων.

Τα κίνητρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τα κίνητρα του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, καθώς μετά και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση εκτιμάται ότι τα επικείμενα προγράμματα θα είναι πιο σφιχτά σε σχέση με τα αντίστοιχα του πρόσφατου παρελθόντος.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμη και υπό τις νέες συνθήκες τα κίνητρα που θα δοθούν στους εργαζόμενους δεν μπορούν να είναι στο άλλο άκρο, δηλαδή ιδιαίτερα φτωχά.

Κι αυτό διότι «με τα πλούσια πακέτα των προηγούμενων ετών αποχώρησαν από τις τράπεζες εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στην έξοδο του εργασιακού τους βίου», υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Σήμερα, στις τράπεζες έχει παραμείνει νέο ηλιακά προσωπικό. Άρα, εκ των πραγμάτων, για να έχουν επιτυχία τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου πρέπει να είναι αξιοπρεπή».

Στο ΤΧΣ και οι άλλοι...

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σχετικά προγράμματα προς έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν καταθέσει και οι υπόλοιπες τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από τον χρόνο υλοποίησής τους, οι μειώσεις προσωπικού έχουν ως εξής:

Η Εθνική έχει δεσμευθεί να περιορίσει το προσωπικό στην Ελλάδα κατά 1.600 άτομα, η Eurobank κατά 1.000 άτομα και η Alpha Bank κατά 174 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v