Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Θα επιστρέψουμε στην κερδοφορία φέτος

Η Eurobank στοχεύει στην μείωση κατά 50% των NPLs εντός των επόμενων 3-5 ετών ενώ τα στελέχη της τράπεζας ξεκαθάρισαν ότι κατασχέσεις θα υπάρξουν αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις των στρατηγικά κακοπληρωτών. Τι ειπώθηκε στο conference call.

Eurobank: Θα επιστρέψουμε στην κερδοφορία φέτος

Η επαναφορά του waiver, κυρίως όμως η επιστροφή του haircut των εγγυήσεων που τοποθετούν οι ελληνικές τράπεζες τόσο στον ELA όσο και στο ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας, θα οδηγήσει στην βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, ανέφεραν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call.

Επικουρικά στις δύο αυτές απαραίτητες ενέργειες θα συνδράμει και ο επαναπατρισμός των καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κερδοφορία αποτελεί, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, τον πρωταρχικό στόχο και σύμφωνα «με όλες τις ενδείξεις η Eurobank θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2016». Προϋπόθεση βέβαια όλων των στόχων αποτελεί η γρήγορη και θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πραγματοποιήσει roadshows στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο μέτωπο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η Eurobank στοχεύει στην μείωση κατά 50% των NPLs εντός των επόμενων 3-5 ετών ενώ τα στελέχη της τράπεζας ξεκαθάρισαν ότι κατασχέσεις θα υπάρξουν αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις των στρατηγικά κακοπληρωτών και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2016.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι το 2016 θα αυξηθούν οι διαγραφές δανείων, τα οποία είναι απολύτως καλυμμένα ενώ εκτίμησαν ότι το cost of risk θα περιορισθεί κάτω από το 2% το 2016 και κάτω από το 1% το 2017-2018.

Όσον αφορά την πορεία των ΝPL's υπογράμμισαν ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου δείχνουν πως κινούνται στα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2015, τα οποία ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015. Επανέλαβαν ότι ανά τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες θα ελέγχονται από τις εποπτικές αρχές για την υλοποίηση των στόχων ως προς την ενεργή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο ξεκαθάρισαν στην περίπτωση που οι στόχοι δεν πιάνονται δεν θα υπάρχουν πρόστιμα.

Για τις θυγατρικές τους εξωτερικού τόνισαν ότι το 2015 πέρασαν στην κερδοφορία, συμβάλλοντας στον όμιλο με κέρδη ύψους 67 εκατ ευρώ και εκτίμησαν ότι η τάση θα συνεχισθεί και το 2016. Ανέφεραν δε ότι δεν έχουν εντολή από την DG Comp για πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό αλλά για εξορθρολογισμό, κάτι που ήδη η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει από το 2014.

Μάλιστα, η αύξηση καταθέσεων στις θυγατρικές του εξωτερικού κατά 700 και πλέον εκατ ευρώ στήριξε στην χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όσο για το αν θα χορηγηθούν δάνεια στις θυγατρικές του εξωτερικού είπαν πως ήδη παρατηρείται ζήτηση και αναμένεται να δοθούν επιλεκτικά και με αυστηρούς όρους δάνεια σε συνεργασία πάντοτε με την DG Comp. Ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν διάφορες κινήσεις κατά τα πρότυπα του deal με την Alpha Bank στην Βουλγαρία.

Εγγυήσεις δημοσίου

Εφόσον το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιωθεί η τράπεζα στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτησή της (σ.σ. μέσω μείωσης) από τους τίτλους με εγγύηση του δημοσίου (πυλώνας ΙΙ), τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για δανεισμό μέσω του ELA. Τα στελέχη της εκτίμησαν ότι η απεξάρτηση θα μπορούσε να γίνει το 4ο 3μηνο του 2016 υπό την προϋπόθεση η οικονομία να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v