Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Γιατί αποκτήσαμε το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης

Οι ευκαιρίες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και τα βασικά σημεία του πενταετούς business plan που εκπόνησε η ασφαλιστική. Με ένα μέλος στο Δ.Σ. η EBRD. Δυνατότητα συμμετοχής σε ΑΜΚ για μελλοντική επέκταση εργασιών.

EBRD: Γιατί αποκτήσαμε το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης

Στις ισχυρές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα προοπτικές της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Πίστης να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της ποντάρουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και τα funds Orasis και Serengeti.

Σε συνέντευξη Τύπου που διενεργήθηκε σήμερα το πρωί, η επικεφαλής του γραφείου της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Σαμπίνα Τζούρμαν, δήλωσε ότι η απόκτηση του 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Τράπεζα Πειραιώς διενεργήθηκε λόγω των ισχυρών προοπτικών που διαπιστώνονται για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά και της δυνατότητας που έχει η ασφαλιστική να ενισχύσει τα μερίδιά της.

Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου έχει μειωθεί κατά 27% τα τελευταία χρόνια, ενώ ο βαθμός διείσδυσης των ασφαλίστρων ως προς το ΑΕΠ παραμένει στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 2%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η EBRD προβλέπει πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αρχικά ανάκτηση των χαμένων ασφαλίστρων και εν συνεχεία αύξηση της διείσδυσης του ασφαλιστικού προϊόντος στην αγορά. Οι παραπάνω αλλαγές θα συντελεστούν με περαιτέρω ξεκαθάρισμα του κλάδου και με συγκέντρωση της αγοράς, εκτίμησε η κ. Τζούρμαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη στις παραπάνω συνθήκες θα ακμάσει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, η επένδυση της EBRD αλλά και η απόκτηση περίπου του 5% της εταιρίας από τα funds Orasis και Serengeti στηρίζεται σε ένα πενταετές business plan, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα εξής:

- Μεσοσταθμική αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά 3%-5% σε ετήσια βάση, με επικέντρωση των εργασιών στην εγχώρια αγορά.

- Σταθεροποίηση και ενίσχυση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 2015.

- Βελτίωση της μερισματικής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, η EBRD θα συμβάλλι στην ενίσχυση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Πίστης, στο Δ.Σ. της οποίας θα συμμετάσχει με ένα μέλος, και θα βοηθήσει με τεχνογνωσία αλλά και την αξιοπιστία που προσθέτει ως μέτοχος στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Όπως δήλωσε η Σαμπίνα Τζούρμαν, η EBRD θα συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Πίστης, ασκώντας τα δικαιώματά της εφόσον χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος της εταιρίας κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι η απόκτηση του 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Πίστης από την EBRD αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρίας, του κλάδου και ευρύτερα της οικονομίας.

«Σήμερα ξεκινάμε την πρώτη μέρα του μέλλοντός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ότι ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια σε πρώτο πυλώνα ασφάλισης για τους Έλληνες πολίτες λόγω της συρρίκνωσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συνεργασία με την Πειραιώς θα συνεχιστεί κανονικά παρά την αποεπένδυση της τράπεζας, τη διοίκηση της οποίας ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα μετοχική σύμπραξη, αναγνωρίζοντας ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers και εν συνεχεία η ελληνική κρίση εμπόδισαν την επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει από κοινού τράπεζα και ασφαλιστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v