Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 50 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν κατά €1 δισ. ή κατά 9% το α’ τρίμηνο 2016. Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά €1 δισ, από την αρχή του έτους, σε €2,8 δισ.

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 50 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Κερδοφορία κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση. Τα κέρδη μετά τη φορολογία που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας για το α' τρίμηνο 2016, ανήλθαν σε €50 εκατ. σε σύγκριση με τις ζημιές ύψους €512 εκατ. το δ' τρίμηνο 2015. 

Παράλληλα, τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν κατά €1 δισ. ή κατά 9% το α’ τρίμηνο 2016. Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά €1 δισ, από την αρχή του έτους, σε €2,8 δισ.

Η τράπεζα καταγράφει ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση με τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 στο 14,3%, αύξηση ύψους 30 μονάδων βάσης. Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €50 εκατ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του Συγκροτήματος και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το α’ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε €185 εκατ. και 3,63% αντίστοιχα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν μειωμένα κατά 7% σε σύγκριση με €198 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2015.

Η μείωση αντικατοπτρίζει τη μείωση στο σύνολο των δανείων, την αύξηση των αναδιαρθρώσεων, τις ενέργειες απομόχλευσης και την επίπτωση από την αποπληρωμή ομολόγου υψηλής απόδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Δεκέμβριο 2015.

Αναπροσαρμόζοντας τα έσοδα από τόκους για το ομόλογο από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα καθαρά έσοδα από τόκους για το α’ τρίμηνο 2016 μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το α’ τρίμηνο 2016 αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2015

John Patrick Hourican: Στόχος να αποπληρώσουμε πλήρως τον ELA το συντομότερο 

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνολική πρόοδο που σημειώσαμε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος.

Συνεχίζουμε και αυτό το τρίμηνο με την ίδια δυναμική τις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων, ολοκληρώνοντας αναδιαρθρώσεις ύψους €1,5 δισ. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων, με τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να μειώνονται κατά €1,0 δισ. ή 9% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και αναμένουμε να προχωρήσουμε με περαιτέρω μείωση τα επόμενα τρίμηνα του 2016.

Η χρηματοδοτική μας δομή συνεχίζει να βελτιώνεται. Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως τη χρηματοδότηση από τον ELA το συντομότερο δυνατό. Είμαστε ικανοποιημένοι με την ουσιαστική πρόοδο που σημειώσαμε από την αρχή του έτους, για επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Η χρηματοδότηση από τον ELA σήμερα είναι στο €2,8 δισ, κατά €1 δισ. χαμηλότερη από την αρχή του έτους.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το τρίμηνο ήταν στο ικανοποιητικό επίπεδο του 40%. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το πρώτο τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε €145 εκατ. και €50 εκατ., αντίστοιχα.

Έχουμε ενισχύσει τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος κατά 30 μονάδες βάσης στο 14,3% μέσω κερδοφορίας και μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.»

*Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v