Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AS Company: Αυξάνουν θέσεις οι θεσμικοί

Σημαντική παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της AS Company έχουν αποκτήσει τον τελευταίο καιρό θεσμικοί επενδυτές, μετά την πώληση μετοχών από τους βασικούς μετόχους. Έλληνες και ξένοι, κυρίως, θεσμικοί ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 19,30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Οι εκτιμήσεις για τη πορεία των μεγεθών το 2007 -2008,

AS Company: Αυξάνουν θέσεις οι θεσμικοί
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σημαντική παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της AS Company έχουν αποκτήσει τον τελευταίο καιρό θεσμικοί επενδυτές, μετά την πώληση μετοχών από τους βασικούς μετόχους.

Η εισηγμένη έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη για τα οικονομικά μεγέθη που προσδοκά να παρουσιάσει μέχρι το 2011 και ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέες κατηγορίες και προϊόντα με άξονα το παιδί, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην ανατολική Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τα σχέδια αυτά θα ξεκινήσουν κατά πάσα πιθανότητα από τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι τα τέλη του έτους ή αν θα μετατεθεί κι αυτό για το 2008.

Έλληνες και ξένοι, κυρίως, θεσμικοί ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 19,30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Οι πωλήσεις μετοχών από τους βασικούς μετόχους και κυρίως από την κ. Αναστασία Ανδρεάδου έγιναν μετά την παρουσίαση της εταιρείας σε θεσμικούς, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Έτσι, ο κ. Στρ. Ανδρεάδης κατέχει σήμερα το 30,07% της εισηγμένης, η κ. Αναστασία Ανδρεάδου το 25,4%, ενώ το free float υπολογίζεται σε 24,78%.

Η διοίκηση της AS Company σχεδιάζει να επεκταθεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία από το 2008, με ένα μοντέλο λιανικής πώλησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού.

Όπως έγινε γνωστό από στελέχη της εταιρείας, ο σχεδιασμός θα λάβει οριστική μορφή στο α΄ τρίμηνο του 2008, οπότε θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Στα σχέδια της εισηγμένης συμπεριλαμβάνονται, επιπλέον, η ενσωμάτωση στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της νέων κατηγοριών και προϊόντων με άξονα το παιδί και το περιβάλλον του, καθώς και η ενίσχυση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης (R&D), ώστε το 2008 το σύνολο των προϊόντων να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% του συνολικού κύκλου εργασιών της.

Όσον αφορά στην έκδοση του ομολογιακού δανείου, για το οποίο έχει πάρει την έγκριση των μετόχων και έχει συμφωνήσει με τράπεζα, από τις ίδιες πηγές έγινε γνωστό ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

Το ομολογιακό, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, προορίζεται για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την επέκτασή της σε νέες αγορές. ”Θα συνεκτιμήσουμε τα χρηματοοικονομικά της χρήσης του 2007 και μετά θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στην έκδοση ή όχι”, ανέφερε χαρακτηριστικά στον ”Μ” εκπρόσωπος της διοίκησης.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της εταιρείας σε θεσμικούς τον προηγούμενο Ιούλιο, το 2008 προσδοκά πωλήσεις 30,6 εκατ. ευρώ με κέρδη προ φόρων 4,726 εκατ. ευρώ, το 2009 τζίρο 35,190 εκατ. ευρώ με κέρδη προ φόρων 5,819 εκατ. ευρώ, το 2010 πωλήσεις 40,469 εκατ. ευρώ με κέρδη προ φόρων 7,142 εκατ. ευρώ και το 2011 αναμένει τζίρο 46,539 εκατ. ευρώ με κέρδη προ φόρων 8,668 εκατ. ευρώ.

Για τη χρήση 2007 οι προβλέψεις της διοίκησης κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών 25,5 εκατ. ευρώ, έναντι 20,743 εκατ. ευρώ το 2006, με λειτουργικά κέρδη 4,113 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων ύψους 3,506 εκατ. ευρώ έναντι 2,801 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Οι προβλέψεις αυτές, με βάση τα μεγέθη του εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν.

Στο εξάμηνο της χρήσης η AS Company εμφανίζεται να έχει ενισχύσει τις πωλήσεις εσωτερικού, που ανήλθαν σε 11,115 εκατ. ευρώ από 7,938 εκατ. στο εξάμηνο του 2006, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις του εξωτερικού βαίνουν μειούμενες και στις 30/6/2007 διαμορφώθηκαν σε 39.012 ευρώ από 56.029 ευρώ.

Η μείωση των πωλήσεων του εξωτερικού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ολοκλήρωση φέτος του τριετούς συμβολαίου με τη Warner Bros. που είχε συναφθεί το 2004 για την κατασκευή και διανομή παιδικών computers και το οποίο είχε αναπτυχθεί κυρίως το 2006.

Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι γίνονται συζητήσεις για κλείσιμο νέων συμβολαίων, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v