Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορδέλλου: Το ισχυρό α' εξάμηνο και οι κίνδυνοι λόγω Brexit

Γιατί η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας είναι ικανοποιημένη από την πορεία της κατά το πρώτο μισό του έτους και γιατί δηλώνει επιφυλακτική και συγκρατημένη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κορδέλλου: Το ισχυρό α εξάμηνο και οι κίνδυνοι λόγω Brexit

Την ικανοποίησή της για την πορεία της εταιρείας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εξέφρασε η Ελένη Κορδέλλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της φερώνυμης εισηγμένης, στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

«Το 2016 ξεκίνησε καλύτερα για εμάς, παρά το γεγονός ότι δεν άνοιξαν σημαντικές δουλειές και δεν βελτιώθηκε η κατάσταση στην αγορά. Απλά διευρύναμε το μερίδιο αγοράς μας, λόγω των δικών μας ενεργειών, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μέρος των ανταγωνιστών μας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι πωλήσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου θα σημειώσουν άνοδο κατά 13%-14% σε όγκο και κατά 6%-7% σε αξία (πτώση τιμών), ενώ δεν αποκλείεται να επιτύχουμε και θετικό τελικό αποτέλεσμα».

Επιπλέον, ο σύμβουλος διοίκησης της εταιρίας Αργύρης Κοιλιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πορεία της εταιρείας, εστιάζοντας:

• Στη συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων, τα οποία το 2015 υποχώρησαν κατά 8% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, το ποσοστό των λειτουργικών εξόδων επί του κύκλου εργασιών έπεσε κάτω από το 10%, πράγμα που είχε να συμβεί από το 2008 όταν όμως ο τζίρος ήταν σαφώς μεγαλύτερος.

• Στις πολύ καλές σχέσεις της εταιρείας με τις τράπεζες, όπου μάλιστα συμφωνήθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς η επιμήκυνση της διάρκειας ενός εναπομείναντος υπολοίπου δανείου, ενώ ανάλογες συζητήσεις διεξάγονται και με άλλες τράπεζες.

• Στην επιτυχή περαιτέρω διείσδυση της εταιρείας στο κομμάτι της εξυπηρέτησης της ναυπηγικής βιομηχανίας μέσα στο 2015.

• Στις μηδενικές ουσιαστικά επισφαλείς απαιτήσεις τόσο κατά το 2015 όσο και φέτος.

• Στο θετικό γεγονός ότι οι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας συμβάσεις έργων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δουλειές για τις εγχώριες εταιρείες σιδήρου-χάλυβα (έμμεσες εξαγωγές).

Παρόλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει «συγκρατημένη» για την οικονομική της πορεία κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Σύμφωνα με την εμπορικό διευθυντή της Αφοί Κορδέλλου Μάκη Κορκότζελο, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται καλύτερο από πλευράς εσόδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό, καθώς το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου του 2015 ήταν ουσιαστικά «νεκρό» λόγω της επιβολής των capital controls.

Ωστόσο, ο κ. Κορκότζελος δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τις -βραχυπρόθεσμες τουλάχιστον- επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αγορά εξ' αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ενδεχομένως να δούμε πτώση των διεθνών τιμών του χάλυβα, πράγμα που αν συμβεί θα επηρεάσει πτωτικά το μικτό περιθώριο κέρδους μας. Ίσως επίσης μια ενδεχόμενη επιδείνωση του γενικότερου κλίματος να αναβάλει την υλοποίηση κάποιων επενδύσεων. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να τα δούμε στην πράξη» υποστήριξε ο κ. Κορκότζελος.

Γενικότερα πάντως, τόσο η εταιρία όσο και γενικότερα ο κλάδος ειδών σιδήρου-χάλυβα θα ευνοηθεί σημαντικά στο βαθμό που ξεκινήσουν σημαντικά επενδυτικά έργα όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του Ελληνικού και η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v