Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυρά» της Medicon Hellas κατά του PSI

Τι δηλώνει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Δημοτσάντος για τη φετινή πορεία της εισηγμένης. Δριμύτατες διαμαρτυρίες εναντίον του PSI που μετέτρεψε μια υγιέστατη επιχείρηση σε προβληματική.

«Πυρά» της Medicon Hellas κατά του PSI

Τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται η Medicon Hellas περιέγραψε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Δημοτσάντος.

«Η εταιρεία μοιάζει με ένα καράβι που δεν βλέπει ούτε στεριά, ούτε λιμάνι, παρά μόνο συνεχίζει να κινείται», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η εισηγμένη ανέβασε το 2015 τον κύκλο εργασιών της και σημείωσε θετικό EBITDA (+3,13 εκατ.) και κέρδη προ φόρων 1,09 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο μάλιστα φετινό εξάμηνο έχει ανεβάσει οριακά τον κύκλο εργασιών της ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των μεριδίων αγοράς της και της προσπάθειας για αύξησης των εξαγωγών της (κυμαίνονται γύρω στο 8% του τζίρου).
Ωστόσο, τα προβλήματα του περιβάλλοντος κάθε άλλο παρά απουσιάζουν:

• Η Medicon Hellas συγκαταλέγεται στις εταιρείες που οι απαιτήσεις της από το ελληνικό δημόσιο «κουρεύτηκαν» μέσω της διαδικασίας του PSI. Η εισηγμένη έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα εναντίον των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δεν καταβάλλει τόκους και χρεολύσια (αντίστοιχα της οφείλονται πολύ μεγάλα ποσά από κρατικά νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ).

• Ενώ στις 31/12/2015 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου κυμαινόταν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο οφείλει στην Medicon Hellas γύρω στα 15-16 εκατ. ευρώ! «Επεκταθήκαμε στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων, αλλά και εκεί μας οφείλει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Οι εξαγωγικές προσπάθειες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες λόγω του αυξημένου κινδύνου της χώρας.

• Και η συνεχιζόμενη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) εμποδίζει πολλές αναπτυξιακές προσπάθειες που επιδιώκεται να επιχειρηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δημοτσάντο, η Medicon Hellas ήταν μια ιδιαίτερα υγιής εταιρεία που φορτώθηκε με απίστευτο δανεισμό εξ' αιτίας του PSI σε ομόλογα που δεν επέλεξε να αγοράσει, αλλά της δόθηκαν βάσει νόμου έναντι ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της εταιρείας από το ελληνικό δημόσιο.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να έχει υψηλά μερίδια σε μια φτωχή αγορά που έχει υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με το παρελθόν. Παρόλα αυτά, έχει προσαρμοστεί αποτελεσματικά, έχει κάνει θυσίες, περιέκοψε δαπάνες και θα μπορούσαμε κάλλιστα να ανταπεξέλθει, αν δεν υπήρχε το ζήτημα του κουρέματος των κρατικών ομολόγων που κατείχε.

Το νέο Δ.Σ. της εταιρίας

Εν τω μεταξύ, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Medicon, ανέδειξε το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Μαρία σύζυγος Σπυρίδωνος Δημοτσάντου, το γένος Σωτηρίου και Γαρυφαλλιάς Πικραμένου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκτελεστικό μέλος αυτού.

2. Γεώργιος Δημοτσάντος του Σπυρίδωνος και της Μαρίας, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκτελεστικό μέλος αυτού.

3. Γεώργιος Κωνσταντίνος Μπαλτζόγλου του Ευαγγέλου και της Αικατερίνης-Ελένης, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

4. Σωτηρία Μητροπούλου του Χρύσανθου και της Άννας, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Θεοδώρα Μήτσιου του Αθανασίου, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

6. Σπυριδούλα Κτίστη του Λαζάρου, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

7. Δημήτριος Καπετανάκης του Ιωάννη, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v