Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέκταση σε νέες χώρες ψάχνει η ΕΛΤΟΝ Χημικά

Τι δήλωσε ο CEO της ΕΛΤΟΝ Χημικά για την πορεία της εισηγμένης σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την αναζήτηση νέων ευκαιριών και για τις προτάσεις για εξαγορά που έχει δεχτεί από τους μεγαλύτερους οίκους του κόσμου.

Επέκταση σε νέες χώρες ψάχνει η ΕΛΤΟΝ Χημικά

Αύξηση κύκλου εργασιών κατά περίπου 10% και βελτιωμένη κερδοφορία στο πρώτο φετινό πεντάμηνο παρουσιάζει ο όμιλος Ελτον Χημικά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης Νέστωρ Παπαθανασίου στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Ειδικότερα:

α) Η εγχώρια δραστηριότητα παρουσιάζεται ανεβασμένη κατά 6%, (παρά την υποχώρηση που εμφανίζει η ζήτηση) ως αποτέλεσμα των διευρυμένων μεριδίων αγοράς που εμφανίζει η Eλτον. «Εμείς θα θέλαμε όχι μόνο να κερδίζουμε μερίδια, αλλά και να μεγαλώνει η πίτα» σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, φοβούμενος πως η συνεχιζόμενη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των Ελλήνων θα επηρεάσει πτωτικά στο μέλλον και τη δραστηριότητα των πελατών της Ελτον.

β) Οι πωλήσεις του ομίλου παρουσιάζουν άνοδο 10% στη Σερβία, 52% στην Τουρκία, 20% στη Ρουμανία και τριψήφιο ποσοστό στην Ουκρανία, όπου όμως η βάση είναι πολύ χαμηλή. Όλες οι θυγατρικές στο εξωτερικό αναμένεται φέτος να κλείσουν με κερδοφόρο αποτέλεσμα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν η αλλαγή διοίκησης που έγινε στη Σερβία και αποδίδει καρπούς, όπως και οι πολύ καλές προοπτικές της θυγατρικής στην Τουρκία που εξαγοράστηκε κατά 70% μέσα στο 2015 και σήμερα αναδιοργανώνεται. «Έχουμε μπει σε μια μεγάλη αγορά και ευελπιστούμε σε ταχεία ανάπτυξη» υποστήριξε ο CEO της εισηγμένης.

γ) Ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση νέων χωρών προκειμένου να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του και για το λόγο αυτό συνεργάζεται με τους απαιτούμενους συμβούλους.

δ) Η πρώην δραστηριότητα της εταιρείας Ύψιλον που απορροφήθηκε, εξελίσσεται φέτος ανοδικά, αλλά όχι όσο υψηλά προβλεπόταν (οξύς ανταγωνισμός στον αγροτικό τομέα, σε ένα τομέα όμως που δεν συρρικνώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης).

ε) Η περυσινή μείωση των κερδών κατά 22% ήταν κυρίως αποτέλεσμα μη επαναλαμβανόμενων δαπανών και απομειώσεων.

στ) Η διοίκηση επέλεξε (και) φέτος τη μη διανομή μερίσματος, λόγω του υπάρχοντος συνδυασμού της υψηλής φορολόγησής τους και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.

ζ) Οι σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες χαρακτηρίστηκαν ως άριστες, με την εταιρεία να είναι σε θέση να αντλήσει όσα κεφάλαια χρειάζεται και... ακόμη περισσότερα.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, με την προσθήκη του αντικειμένου της μεταφοράς-αποθήκευσης (logistics) και των σχετικών υποστηρικτικών μέσων και εργαλείων. Ειδικότερα, η Ελτον Χημικά ως μεγάλος διανομέας διαθέτει υποδομές για αποθήκευση και μεταφορές και έτσι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής τέτοιων υπηρεσιών και σε άλλες εταιρείες του χημικού κλάδου.

Τέλος, σε ερώτηση του Euro2day.gr προς τον κ. Παπαθανασίου για το αν η Eλτον έχει δέχεται κατά καιρούς προτάσεις εξαγοράς από πολυεθνικούς ομίλους, ο CEO της εισηγμένης απάντησε καταφατικά («έχουμε δεχτεί προτάσεις από τους μεγαλύτερους οίκους του κόσμου») ωστόσο συμπλήρωσε πως η εταιρεία δεν πωλείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v