Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα Δημ. Μαντζούνη σε εταιρείες και νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια

Το πρόβλημα της υψηλής φορολόγησης και την ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή τόνισε η διοίκηση της Alpha Bank στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Οι στόχοι στη συνεργασία με την KKR και η πλατφόρμα της Actua.

Μηνύματα Δημ. Μαντζούνη σε εταιρείες και νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και οι έμμεσοι φόροι πλήττουν την κατανάλωση, τα εισοδήματα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, τόνισε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος (φωτ.).

Αναφερόμενος στον «κόφτη», είπε ότι η ύπαρξή του ενδυναμώνει την αξιοπιστία της χώρας, καθώς διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε σταθεροποιητική τροχιά, ενώ στέλνει θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η επαναφορά του waiver αποτελούν εχέγγυα στην πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο το Brexit και το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά από αυτό αναμένεται να έχει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Προϋπόθεση όλων αποτελεί η πιστή εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Κομβικής σημασίας χαρακτήρισε επίσης τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην ανάκαμψη, τονίζοντας ότι η ανάκτηση μεγάλου μέρους των NPLs θα βοηθήσει τις τράπεζες αλλά και την Alpha Bank να ξεφύγουν από τον στενό «κλοιό» και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης, αναφέρθηκε και αυτός στις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν οι υψηλοί φόροι στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, και τόνισε την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας προκειμένου να ξεφύγει από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο έργο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», επισημαίνοντας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τόσο με τις εξωδικαστικές διευθετήσεις όσο και με τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, δύναται να λειτουργήσει ως ισχυρό όπλο για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με το KKR, ο CEO της τράπεζας τόνισε ότι στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε το πλαίσιο γιατί κάποιοι επιχειρηματίες, επωφελούμενοι από το γενικότερο κλίμα, απέφευγαν να πληρώσουν. Εφόσον οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση και τηρηθούν οι κανόνες, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε».

Τέλος, αναφορικά με την κοινή πλατφόρμα διαχείρισης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με την Actua, τόνισε ότι σκοπός είναι ο δανειολήπτης να βρεθεί με ένα σπίτι. Μπορεί αυτό να μην είναι εκείνο που απέκτησε αλλά να είναι μικρότερο. Χρειάζεται διαπραγμάτευση και καλή πίστη και από τις δύο πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v