Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΛΕΑΘ: Προχωρά στην εκκαθάριση ο σύνδικος

Προχωρούν οι ταχείες διαδικασίες εκκαθάρισης της εταιρίας. Ο σύνδικος χειρίζεται την εκκαθάριση και την εκποίηση εμπορευμάτων για την αποπληρωμή μέρους των οφειλομένων. Σε καθεστώς πτώχευσης και η συνδεδεμένη Σαραφίδης.

ΗΛΕΑΘ: Προχωρά στην εκκαθάριση ο σύνδικος

Σε πτώχευση κηρύχθηκε την περασμένη Πέμπτη 7 Ιουλίου και η συνδεδεμένη με την Ηλεκτρονική Αθηνών, εταιρία Σαραφίδης, η οποία εδραζόταν στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας την τακτική της μητρικής εταιρίας -η οποία τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης στις 16-03-2016-, και η Σαραφίδης αιτήθηκε πτώχευση, η οποία έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ανοίγει έτσι η διαδικασία ώστε να αναλάβει ρόλο ο σύνδικος, προκειμένου να εκκαθαρίσει περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας (κυρίως αποθέματα), αποδίδοντας σε εργαζομένους και προμηθευτές.

Σε ό,τι αφορά στην Ηλεκτρονική Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες προχωρούν τάχιστα με τη μεσολάβηση σύνδικου. Τα 45 καταστήματα έχουν πλήρως εκκενωθεί, οι εργαζόμενοι έχουν λάβει απολύσεις και τα αποθέματα της εταιρίας -τα οποία αξιολογούνται στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ περίπου- έχουν συγκεντρωθεί στις κεντρικές αποθήκες που διατηρούσε η εταιρία στη Μαγούλα.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Ηλεκτρονικής Αθηνών ακολούθησε τακτική «γρήγορου θανάτου», προκειμένου να αποφευχθεί η σταδιακή απαξίωση της εταιρίας και της αλυσίδας. Έτσι επέλεξε την τακτική της πτώχευσης, μια εκούσια διαδικασία χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή των διαδίκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία είχε να αντιμετωπίσει καταγγελία σύμβασης δανείου (ύψους 15 εκατ. ευρώ), εκδοθείσες διαταγές πληρωμής μισθωτών και αιτήματα καταπτώσεων εγγυητικών επιστολών από προμηθευτές. Επίσης, το σύνολο των εμπορευμάτων που κατείχε κατά τη στιγμή της πτώχευσης ήταν ενεχυριασμένο στις τράπεζες και προκειμένου να αποφύγει μια επιθετική κίνηση εκ μέρους των πιστωτών της και την ακόλουθη δέσμευση του ποσού ρευστοποίησης των εμπορευμάτων της, προτίμησε να κηρύξει πτώχευση. Έτσι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο σύνδικος ελέγχει πλέον την όλη διαδικασία, φροντίζοντας τον επιμερισμό των πόρων που προκύπτουν από την εκκαθάριση.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι 450 εργαζόμενοι της αλυσίδας έχουν σχηματισμένη απαίτηση αποζημιώσεων (καθώς είχαν εξοφληθεί μισθούς και επιδόματα) ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι από ρευστοποίηση του στοκ, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το 25% του ποσού που θα προκύψει (ήτοι 1,25 εκατ. ευρώ). Τέλος, η εταιρία διαθέτει 3-4 ακίνητα και φέρεται διατεθειμένη να τα εκποιήσει, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των αποζημιώσεων στους εργαζομένους εν ευθέτω χρόνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v