Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Ο 3ος παίκτης στο σχήμα διαχείρισης KKR

Μετά τις Eurobank, Alpha και η Πειραιώς εξετάζει την ανάθεση διαχείρισης στην Pillarstone επιχειρηματικών προβληματικών δανείων. Το ποσό που θα εισφερθεί και τα χαρακτηριστικά. Γιατί επισπεύδονται οι εξελίξεις. Ψήνεται συνεργασία και για δάνεια λιανικής.

Πειραιώς: Ο 3ος παίκτης στο σχήμα διαχείρισης KKR

Με 600 εκατ ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων αναμένεται να συμμετάσχει ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς στην πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων της KKR, με την οποία έχουν ήδη υπογράψει σχετική συμφωνία για μεταφορά προβληματικών δανείων 1,2 δισ. ευρώ (600 εκατ ευρώ έκαστος) οι όμιλοι Eurobank και Alpha Bank

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς εξετάζει σοβαρά το εγχείρημα και θεωρεί ως πρώτο θετικό βήμα την μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων με σκοπό την διαχείρισή τους στην πλατφόρμα της KKR.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το deal αναμένεται –εκτός απροόπτου- να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. «Τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στενεύουν και οι στόχοι που τίθενται από τις εποπτικές αρχές είναι αμείλικτοι», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας στο Euro2day.gr και προσθέτει:

«Πρέπει λοιπόν να κινητοποιηθούμε όλοι εφαρμόζοντας μια σειρά εναλλακτικών λύσεων τόσο εσωτερικά όσο και σε συνεργασία με τρίτους (εταιρείες διαχείρισης), καθώς το έργο της ενεργής αντιμετώπισης του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια απαιτεί την απασχόληση δεκάδων χιλιάδων στελεχών».

Κοινοπρακτικά

Με δεδομένο ότι η KKR αναλαμβάνει την διαχείριση προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως κρίνονται –αφού γίνει η αναδιάρθρωσή τους– βιώσιμες ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να μεταφέρει κυρίως κοινοπρακτικά δάνεια. 

«Στην KKR θα μεταφερθούν κοινοπρακτικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Δάνεια που έχουν χορηγήσει όλες οι συστημικές τράπεζες της χώρας καθώς δεν έχει νόημα η αποσπασματική αντιμετώπιση των εν λόγω περιπτώσεων», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Οι άλλες λύσεις

Κι ενώ το εν λόγω deal αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς τρέχει παράλληλα μία σειρά από παρεμβάσεις σε ολόκληρο το φάσμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το εγχείρημα με την KKR αποτελεί «μέρος της λύσης», όπως χαρακτηρίζεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στην σύναψη συμφωνίας με εταιρεία διαχείρισης κόκκινων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο των μικρών επιχειρήσεων αλλά και στα κόκκινα δάνεια μη βιώσιμων επιχειρήσεων, τα οποία θα δοθούν προς διαχείριση σε εξειδικευμένη εταιρεία με στόχο την άμεση ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v